Bella Italia

Kada zavirite u jelovnik primetićete da nema pice. Ovde su jela zasnovana na mesu uz paste, salate i ribu koja pristiže jednom nedeljno. Špagete i pene pipremaju se u restoranu, tako da su uvek sveži. Tu su i čorbe dana, mešani sirevi, topla salata od plodova mora, komadići bifteka u sosu od vrganja.....

Dočekao nas je mladi vlasnik restorana koji nam je u opuštenom razgovoru uz kaficu otkrio: " Želeli smo da otvorimo restoran koji će predstavljati konkurenciju našim nacionalnim restoranima. Italijanska kuhinja koju pripremamo nije klasična, sadrži mnogo ukusnih i interesantnih jela.

Ovde na enterijer nije obraćano previše pažnje, akcenat je stavljen na toplu atmosferu sa željom da gosti restoran dožive i prihvate kao svoj."
Šank od rustične cigle, simpatični karirani stolnjaci i nenametljivi detalji ovom ambijentu daju draž i toplinu tipične italijanske "trattorie". Zidove krase uramljeni recepti za pravljenje testenine i italijanskog likera "limoncino", tako da možete i da naučite ponešto.

Kuhinja je otvorena pa možete uživati u pogledu dok kuvar vešto prirema neki od specijateta.

Zaštitni znak restorana su tri specijaliteta. Imali smo prilke da ih probamo.

Započeli smo sa špagetima s pršutom i parmezanom. Pomislićete sasvim obično jelo, ali čim vam budu servirali shvatićete koliko grešite. Posuda za služenje je neuobičajena. Serviraju ih u parmezanu. Mešanjem se sir otapa i špagete dobijaju pravi uskus. Cena je 650 dinara.

Drugi specijalitet koji smo probali retko je u ponudi beogradskih restorana - Ti Bon stek Fiorentina. Ovo jelo potiče iz Firenece i pripremaju ga po originalnoj tehnologiji. Načinom pripreme koji uključuje sazrevanje od tri nedelje postiže se da meso bifteka i ramsteka bude potpuno meko. Za kilogram specijaliteta izdvojili biste 1.690 dinara.

Taljata dimazo od goveđeg mesa priprema se od ramsteka. Za razliku od Ti bon steka koji se služi u komadu, ovde se meso seče na tanke komade a zatim peče na roštilju. Prelivom od maslinovog ulja i belog luka dobija poseban šmek. Cena je 1.490 dinara za kilogram.

Uz specijalitete preporučuju neko od italijanskih ili domaćih vina kojih ima u izobilju.

Tiramisu, čiz cake, panakota - samo su neki od deserata koje pripremaju. Žao nam je što ove specijalitete nismo mogli da degustiramo za vas, jer pored sve volje, u našim stomacima nije bilo mesta za njih.

Restoran "Bella Italia" nalazi se u okviru grčko-kiparske pijace, u blizini Arene, u Novom Beogradu. Poslovni kvart kome restoran pripada diktira da usluga bude brza i kvalitetna. Poštuje se vreme tako da nećete dugo čekati.

Tekst: Marija Milenković
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još