Vuk Karadžić

U jednoj od najstarijih originalnih beogradskih kuća, divnom primeru srpskog arhitektonskog stila, počasno mesto zauzela je Vukova zadužbina. Kada se prođe kroz moćnu drvenu kapiju u Ulici Kralja Milana 2, čeka vas svet Vukovog stvaralaštva i hedonizma. Jer, on je znao da uživa u životu, lepim damama i dobroj hrani. Otuda i ideja za klub-restoran ’’Vuk Karadžić’’ u kome mogu da se probaju njegova omiljena jela.

Ljubazni domaćin i autor menija jeste niko drugi do  Vuk Karadžić. Ne, nije greška - on se zove isto kao i čuveni mu ’’prađed’’. Bezbroj puta je ličnom kartom to morao da potvrđuje. Kaže nam da se ’’dugo bavio istraživanjem omiljenih Vukovih jela’’ i da ’’sprema meni po imenu ’Vukova trpeza’ koji će se uskoro naći u restoranu’’. ’’Iz literature sam saznao da je moj prađed voleo pikantna jela od svinjetine i dobro vino. Bio je pravi gastronom’’, kaže nam gospodin Vuk, okružen delima i slikama svog pretka, reformatora srpskog književnog jezika i pisma.

Kada, nakon obavezne rezervacije, dođete u klub-restoran ''Vuk Karadžić'' jelo ''po vašoj meri'' će preporučiti lično šef kuhinje Branislav Jasen. Retkost je da u restoranima goste dočeka šef kuhinje koji je pri tom pravi ''gastro-analitičar'' sa dobitnom kombinacijom za svakoga.

I mi smo uboli džekpot: Vukova pita, blini sa lososom i Minin slatkiš. Fenomenalno! Pita blagog ukusa, topi se u ustima. Posle Vukove omiljene pite, prepustili smo se blinicama sa lososom iz mašte gosn. Baneta. Bez greške, kao i palačinke sa dinstanom jabukom, pinjolima i suvim grožđem u kojima je uživala Vukova ćerka Mina. Definitivno su znali šta valja! Gledajte kako zalogaji nestaju... 

Katarina Milovanović

Pogledajte još