Predlog MMF-a: I žene i muškarci u penziju sa 67 godina

Kada bi resorna ministarstva finansija i rada, prihvatila ovaj predlog, za odlazak u penziju u Srbiji muškarci bi morali da rade dve godine duže nego danas, a žene sedam. Sindikati, ali i Ministarstvo rada tome se protive, tvrdeći da Srbija ima ekonomske i demografske specifičnosti i da nas MMF ne može tretirati kao ostale evropske zemlje.

U PIO fondu za „Blic“ kažu da nisu pregovarač sa MMF, ali podsećaju da je izmena uslova za odlazak u penziju već počela - po sadašnjem zakonu granica će se sve do 2023. pomerati svake godine, po četiri do šest meseci. Praktično, za deset godina, muškarci će odlaziti u penziju ako ispune uslov da imaju minimum 58 godina života i 40 godina staža, a žene 58 godina i 38 godina staža. U odnosu na ovu godinu muškarci će 2023. za odlazak u penziju morati da budu četiri godine stariji, a žene pet.

U Ministarstvu rada ne kriju da je resorni ministar Jovan Krkobabić protiv izjednačavanja uslova penzionisanja za žene i muškarace.


"Položaj žena u Srbiji je specifičan, ne postoje ni ekonomski, ni socijalni uslovi da žene rade do 65 godine starosti, a da ne govorimo o tome koliko je granica oštra"
, kažu u ministarstvu koje vodi Krkobabić.

Ranka Savić, predsednik Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata tvrdi da je i na sastancima sa bivšim šefom misije MMF za Srbiju Albertom Jegerom mogla čuti kako bi se u penziju trebalo ići sa 67 godina.


"Argument je bio da je to evropski prosek, ali ja pitam da li se naši radnici mogu izjednačiti sa evropskim. Mi smo imali sankcije, bombardovanje, otpuštanja, nizak standard, a sve su to stresovi koji skraćuju životni vek"
, kaže Savić.

Nikola Altiparmakov, član Fiskalnog saveta izričit je da su penzijske reforme neophodne. On dodaje i da zbog ekonomskih i demografskih problema Srbije promena penzionog sistema mora biti i brža i efikasnija.

U Ministarstvu finansija juče nisu mogli reći ništa više osim toga da će Vlada Srbije morati da postigne saglasnost o reformi penzionog fonda do sredine 2014. godine.


Blic

Pogledajte još