Od kardiovaskularnih bolesti svakog sata umre šest osoba

Ovo su podaci koje je saopštio je Gradski zavod za javno zdravlje Beograd povodom Svetskog dana srca koji se obeležava 29. septembra.

Od 2001. do 2010. godine stopa smrtnosti od bolesti srca i krvnih sudova u Srbiji opala je kod žena za 14 odsto, a kod muškaraca za 16 odsto, ali i pored registrovanog pada stope umiranja, Srbija se nalazi u grupi zemalja sa rizikom koji je viši od prosečnog za zemlje evropskog regiona.

U saopštenju Gradskog zavoda se navodi da je zabluda da od bolesti srca i krvnih sudova obolevaju samo starije osobe, osobe muškog pola i bogati, jer bolesti srca i krvnih sudova pogađaju žene kao i muškarce, a riziku su izložena i deca.

Pušenje, nepravilna ishrana i nedovoljno fizičke aktivnosti najznačajniji su faktori rizika za pojavu ove bolesti.

Slogan ovogodišnjeg Svetskog dana srca je "Krenite putem zdravog srca", a cilj je da se naglasi značaj zdravih stilova života, kao i značaj prevencije faktora rizika.

Svetski dan srca Zavod za javno zdravlje Užice obeležiće se sutra od 11 do 13 sati na Kraljevom trgu na Zlatiboru, a obeležavanju će se pridružiti i druge institucije. U okviru kampanje građanima će se meriti vrednosti holesterola, triglicerida i šećera u krvi, krvnog pritiska, a moći će i da dobiju savete o značaju i važnosti redovne fizičke aktivnosti u očuvanju i unapređenju zdravlja.

Institut za kardiovaskularne bolesti Sremska Kamenica će tokom cele nedelje organizovati savetovanje i edukaciju građana, a deliće se i edukativne brošure kako bi se ukazalo na važnost redovnih kardioloških pregleda i negovanje zdravih navika života.

Blic

Pogledajte još