Nafti pada cena?

Od najvećeg uvoznika do najvećeg izvoznika nafte, SAD bi mogle da stignu već 2017. godine i to zahvaljujući zahuktaloj eksploataciji tečnog zlata iz uljnih škriljaca!

To tvrdi kuvajtski ekspert Kami Harami, koji smatra da će se eksploatacija gasa i nafte iz škriljaca veoma brzo odraziti na arapske prozvođače nafte, koje poseduju 40 odsto svetskih rezervi nafte.

- Proizvođači nafte iz Zaliva biće u kratkoročnom periodu pogođeni smanjenom potražnjom. SAD će postatati najveći izvoznik nafte 2017. i ugroziće energetsku nezavisnost do 2030. - smatra Harami.

Rezerve uljnih škriljaca u SAD se procenjuju na 58 milijadi barela. Međunarodna agencija za energetiku smatra da SAD poseduje posle Rusije sa 75 milijardi barela, najviše rezervi nafte iz škriljaca.

Nova metoda eksploatacije gasa iz škriljaca je već osigurala SAD samodovoljnost u pogledu gasa, a što se tiče nafte, to će se dostići, procenjuju oprezniji analitičari, do 2020. Naravno, promena odnosa snaga na globalnom nivou, kada je nafta u pitanju, najviše bi pogodilo arapske zemlje i Rusiju!

- Srednjoročno gledano, Saudijska Arabija će zadržati centralnu poziciju na tržištu nafte, što će zavisiti istovremeno od ponude i potražnje, ali uz napomenu da bi revolucija eksploatacije nafte i gasa iz škriljaca u Severnoj Americi mogla da smanji potražnju naftnih proizvoda iz arapskog sveta - ocenio je nedavno i MMF.

Kako se predviđa, uskoro bi moglo doći do viška na svetskom tržištu od čak osam miliona barela nafte dnevno. U takvoj situaciji bi OPEK mogao izgubiti kontrolu nad produkcijom, pa bi cena barela mogla strmoglavo da padne. Analitičari već operišu sa cenama od oko 70 dolara po barelu, pa čak i ispod toga.

Izvor: Novosti

Pogledajte još