Deca iz siromašnih zemalja pod uticajem reklama o duvanu

Od 2.423 dece iz šest država, 68 odsto njih je priznalo da može da prepozna bar jednu vrstu cigareta, u Rusiji čak 86 odsto, u Kini 28 odsto, odnosno čak više nego u zemljama gde ima najviše odraslih pušača, rekii su autori studije Univerziteta "Džon Hopkins", ne navodeći koje su to zemlje gde se najviše puši.

U tim zemljama s malim primanjima, deca u domu gde ima pušača priznala su da prepoznaju logo neke duvanske firme, navodi se u istraživanju objavljenom u medicinskom časopisu Pedijatriks (Pediatrix).

Naučnici sugerišu da je nabolja mera smanjiti uticaj reklama duvanskih fabrika na decu. Oni podsećaju da su u studiji u SAD pre 22 godine, dečaci i devojčice prepoznavali neki logo cigareta na televiziji Dizni, kao što su tada bile cigarete Old Džo Kamel. Ta studija je navela da je potrebno da se uvedu striktne mere reklamiranja cigareta kako bi se zaštitila deca.

Tadašnja i slične studije su navele taktike marketinga cigareta, koje su efikasne i ciljne i u kojima je jasna poruka koja pogadja malu decu, navodi se novoj studiji.

Naučnici navode da izlaganje duvanskom dimu i pozitivno mišljenje o reklamama utiče na povećanje broja novih pušača.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je 2003. godine odgovorila na opštu epidemiju pušenja tako što je usvojila konvenciju veće kontrole reklama, promocija i sponzorisanja duvanskih kompanija. Međutim, istraživači se žale da je "dug put pre potpune primene te konvencije i tih preporuka (SZO)".

Pošto su te striktne mere uvedene u industrijski bogatim zemljama kao i kampanje protiv duvana, duvanske kompanije su se usredsredile sada na zemlje s manjim ili srednjim primanjima gde ne postoje strogi zakoni o tome. Pored Rusije, Indije i Kine, studija je sprovedena u Nigeriji, Brazilu i Pakistanu.

Izvor: beta

Pogledajte još