Pogledajte: Objavljen snimak poslednjih sekundi života kaskadera Marka Sutona (VIDEO)

Ovaj video, na kom se vidi Mark dok se u helihopteru priprema za skok u svoju smrt, je objavljen uz pun pristanak njegove porodice.

Mark koji je oduševio publiku kao 007 na ceremoniji otvaranja Olimpijade, poginuo je samo 20 sekundi kasnije, tako što se zakucao u planinu pri brzini od 155 metara u sekundi.

Bio je jedan od 23 svetska pilota koji su u odelima sa krilima skakali iz helihoptera u avgustu u Švajcarskoj.

Ovaj događaj organizovala je Epic televizija, onlajn kanal o ekstremnim sportovima, koji je nakon ovog nemilog događaja snimio još ceo serijal o tome.

"Kada je Mark poginuo bili smo skrhani i planirali smo da ugasimo ceo projekat. Ali onda su nam drugi piloti rekli da je nastavak snimanja i emitovanja upravo najbolji način da pamtimo Marka i da bi on to želeo" . rekao je Peni Lehti, direktor Epic TV.

On je dodao da bi emitovanje epizode u kojoj se sve desilo bilo jako teško za njegovu porodicu, pa smo je pre objavljivanja pokazali Markovom bratu Sivu.

"Jako nam je drago što znamo da je njegova porodica uz nas. Mi smo posvećeni očuvanju sećanja na Marka Sutona i snazi njegovih prijatelja i porodice"
, dodao je on.

Tragedija se desila prvog dana snimanja, a to je bio Markov prvi skok. On je u helihopteru bio sa svojim partnerom za skok Tonijem Uragalom koji je kasnije opisao celu tragediju.

"Svi smo se dobro provodili. Bilo je tako zanimljivo biti iznad planine, obično se samo penjemo na nju. Mark je rekao da ga pratim, jer je mnogo bolji u skokovima od mene. Stajao je tu i govorio pilotu “idi malo levo, sad desno..” i onda je pilotu pokazao podignute palčeve i skočio"
, opisuje Toni.

"Skočio sam za njim i pažljivo sam gledao dok je bio u slobodnom padu kroz oblake. Pratio sam pravo njegovu liniju pada, a onda se odjednom užasno brzo okrenuo na levo. I ja nisam mogao da verujem", rekao je Toni.

Toni je ubrzo nakon toga sleteo na polje i tada je saznao strašnu vest.

"Svi su vikali “Mark je udario planinu”. To je uništilo sve. Svi su bili jako uzrujani. Svi su plakali", rekao je Toni.

Prisećajući se momenta kada je Mark umro, njegov kolega Džonatan Florez, rekao je:

"To je tako stvarno. Naša najgora noćna mora se ostvarila
", rekao je on.

"Način na koji je Mark umro je stravičan. Mark je bio moj heroj", kroz suze je rekao Toni koji se nakon ove nesreće penzionisao.

"Kupiću ranč u Montani i čuvaću konje"
, zaključio je.

Izvor: 24sata

Pogledajte još