Ovo su ugljeni hidrati koji su dobri za vaš struk

Integralni hleb ima između 80 i 90 kalorija po parčetu, barem 2 grama vlakana i manje od jednog grama šećera, ali to važi samo u slučaju da se radi o hlebu koji je napravljen u potpunosti od integralnog brašna.

Koje ugljene hidrate možemo i trebamo da jedemo, pitanje je koje sebi postavljaju ljudi na dijeti, pa evo nekoliko saveta.

Grašak

je mahunarka koja je veoma korisna za zdravo funkcionisanje organizma. Samo pola šoljice ima 12 odsto preporučene dnevne doze cinka, koji je izuzetno važan jer povećava nivo leptina koji daje osećaj sitosti. Pola šoljice kuvanog graška sadrži još i 4.5 grama vlakana, 12.5 grama ugljenih hidrata i 67 kalorija.

Integralna testenina

ima do 200 kalorija po porciji, a u 28 grama ima i 43 grama ugljenih hidrata i 5 grama vlakana, ali isto kao kod hleba, moraju biti 100 odsto napravljene od integralnog brašna .

Kinoa

je sveta biljka starih Inka, sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina koje zajedno izgaraju kalorije i čuvaju vašu liniju. Pola šoljice kinoe ima 111 kalorija, 2.5 grama vlakana i 20 grama ugljenih hidrata .

Pasulj

je izuzetno zdrav i odličan izvor gvožđa i proteina, a pola šoljice crnog pasulja iz konzerve ima 109 kalorija, 8 grama vlakana i 20 grama ugljenih hidrata.

Ovsena kaša

ima čak polovinu vlakana rastvorljivih u vodi, čine nas dugo sitim, a pola šoljice ima 153 kalorije, 4 grama vlakana i 27 grama ugljenih hidrata .

Izvor: metroportal.hr, B92

Pogledajte još