Ukloniti ogradu

BEOGRAD, 30. jun 2009. (FoNet) - Helsinški odbor za ljudska prava zatražio je danas od gradskih vlasti da se uklone žice kojima su ograđeni Romi u novobeogradskom naselju Belvil.

Apelujemo na misiju Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, Savet Evrope i Delegaciju Evropske komisije u Beogradu da intervenišu protiv ovakvih rasističkih metoda, imajući u vidu da je položaj Roma na visokom mestu evropske agende, navodi se u saopštenju.

Helsinški komitet je saopštio da je kontaktirao beogradski Sekretarijat za socijalnu zaštitu kako bi saznao da li su romskim porodicama omogućena osnovna ljudska prava, pravo na slobodu kretanja i osnovne potrebe za život.

Nažalost, uprkos svim relevantnim institucijama, hrana, zdravstveno zbrinjavanje i pravo na rad nisu omogućeni stanovnicima romske nacionalnosti, dodaje se u saopštenju.

Cisterne sa vodom im se ne dostavljaju redovno, a ambulantna vozila za zdravstveno zbrinjavanje ne mogu da priđu naselju zbog postavljenih ograda, saopštio je Komitet.

Pogledajte još