Fotografija koja je posramila Meksiko: Žena se porađa na travi jer medicinske sestre nisu htele da je prime

Trenutak u kom je Lopez (29) na svet donela bebu na travnjaku ispred bolnice, nakon što je na istom mestu dva sata zapomagala i previjala se u bolovima, uslikao je jedan od slučajnih prolaznika. Nakon što je sliku prosledio novinarima, ona je brzo obišla Meksiko, a u javnosti se podigla bura, čiji je epilog bio smena dr Adriana Kruza, direktora bolnice.

Lopez se sa porođajnim bolovima 2. oktobra pojavila u klinici u Oaksaki, u pratnji svog supruga, pripadnika istog plemena. Kako ni jedno ni drugo ne govore španski jezik, jedino što su u priči medicinskih sestara na prijemnici uspeli da razumeju, bilo je “ne“.

Nakon što je porodilji uskraćena pomoć, par je napustio klinku, ali je nesrećna žena, kojoj je malo potom pukao vodenjak, ostala na travnjaku ispred bolnice i naredna dva sata vrištala u agoniji dok se na kraju nije sama porodila.

"Nisam želela da na ovaj način svoju bebu donesem na svet. Bilo je grozno i nezamislivo bolno", kaže ova majka, koja je u trenutku porođaja ostala sama, jer je suprug pokušavao da ubedi medicinske sestre da joj pruže pomoć, na šta su one ostale neme.

Slučaj je pokrenuo kontroverze u španskoj javnosti, ukazujući na gorući problem zemlje koji se tiče nedovoljne zdravstvene brige prema trudnicama i majkama u Meksiku, gde stotine trudnica i dalje umire u toku trudnoće ili porođaja.

Drugi aspekt slučaja je i diskriminacija manjina koja je u ovoj latinoameričkoj državi vrlo izražena, zbog čega je incident uzbunio i mnoge organizacije koje se bore za njihova prava.

Izvor: Žena

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.