I boja glasa odaje preljubnika

Kanadski istraživači su došli do zaključka da su žene koje imaju visok, a muškarci dubok glas skolini prevari. Pri odabiru partnera, žene su sklone verovanju da će ih muškarac sa dubokim glasom lakše prevariti, dok muškarci veruju da žene sa visokim glasom češće varaju svoje partnere.

Istraživanje objavljeno u časopisu "Evolutionary Psychology" zaključuje da smo vremenom naučili kako da se zaštitimo i izbegnemo odabir partnera koji bi nas potencijalno mogao prevariti.

"Ono što smo saznali jeste da muškarci i žene koriste visinu glasa kao upozorenje na buduće prevare. Što je atraktivniji glas, visok za žene, nizak za muškarce, veće su šanse da će ta osoba varati", objašnjava Žilijan O'Konor vođa studije.

"Razlog zbog kojeg visina glasa utiče na percepciju prevare je najverovatnije povezanost između visine glasa, hormona i nevere" objašnjava David Feinberg, asistent istraživanja koji dodajte da muškarci sa više testosterona imaju dublji glas"
, a žene sa više estrogena imaju visok.

Povećan nivo navedenih hormona je povezan s problemom prevare, a istraživanja pokazuju da su neke osobe svesne te činjenice i moguće je da koriste ovu tehniku u traženju idealnog partnera.

Izovr: B92

Pogledajte još