Sirija: Od početka rata ubijeno 25 novinara i 70 građana izveštača

Pored toga, ova nevladina organizacija sa sedištem u Parizu navela je da je od početka sirijske krize nestalo više od 16 stranih novinara, ali da brojni slučajevi otmica nisu dospeli u javnost na zahtev porodica.

Reporteri bez granica navode da je broj otmica u Siriji u poslednjem periodu sve veći, a da su novinari često na meti snajperista i optužbi za špijuniranje i da mnogi od njih kažu da je sirijski rat postao previše opasan za izveštavanje.

Izazov za takav posao dodatno otežavaju restrikcije u pogledu izdavanja viza i propaganda na obe strane, kako režima, tako i pobunjenika, piše AFP.

Vlada vize za novinare izdaje veoma ograničeno, a kretanje novinara u velikoj meri je dozvoljeno samo u oblastima koje drže snage režima, pa novinari koji pokrivaju dogadjaje u pobunjeničkim oblastima ulaze u Siriju preko granica sa Irakom, Jordanom, Libanom i Turskom.

Šerif Mansur iz Komiteta za zaštitu novinara istakao je da je u početku novinare kidnapovala samo vlada, ali da je to kasnije počela da radi i opozicija.

Blic

Pogledajte još