Žrtva trgovine ljudima: Prodata za šaku evra, proživela pakao blizu Vinkovaca

Kazneni postupak protiv osoba koje su učestvovale u ovom slučaju je u toku, a naš je posao izuzeti maloletnicu iz porodicei smestiti je u odgovarajući ustanovu za decu, što

Tokom proteklog vikenda policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske dovršili su kriminalističko istraživanje koje je rezultiralo sumnjom u počinjenje kaznenih dela trgovina ljudima, polne zloupotrebe deteta mlađeg od 15 godina te omogućavanje vanbračnog života s detetom, saopštila je PU vukovarsko-srijemska. Prema saznanjima iz kriminalističkog istraživanja, maloletna državljanka Republike Makedonije bila je predmetom trgovine ljudima u martu ove godine, kada je 53-godišnja državljanka Makedonije za iznos od nekoliko hiljada evra prodala 45-godišnjaku i 44-godišnjaku, državljanima Republike Hrvatske. Hrvatski državljani su maloletnu Makedonku prisilili na sklapanje braka s 21-godišnjem državljaninom Republike Hrvatske. O ovom događaju obaviješten je Centar za socijalnu zaštitu, čiji radnici su preuzeli starateljstvo nad maloletnom državljankom Makedonije.


smo i učinili, i zaštititi prava maloletnog deteta. Pružena joj je psihološka pomoć i videćemo šta će biti dalje. Diplomatska tela Hrvatske i Makedonije odlučiće hoće li ostati u Hrvatskoj ili će se vratiti u Makedoniju
– kazala je Milica Benić, direktorka Centra za socijalnu zaštitu u Vinkovcima govoreći o najnovijem slučaju trgovine ljudima u kojem je žrtva 14-godišnja devojčica iz Makedonije.

Osumnjičeni 45-godišnjak i 44-godišnjakinja otišli su u mart u Makedoniju prema dogovoru i na traženje 21-godišnjaka. Sa starateljem nesrećne devojčice dogovorili su se da je, za naknadu od nekoliko hiljada evra, odvedu u Hrvatsku kako bi je udali za 21-godišnjaka. Znali su da nije navršila 15 godina. Čim su prešli hrvatsku granicu, devojčici su oduzeli putne isprave i sve do 10. oktobra, kada je neko od komšija dojavio šta se događa, onemogućavali joj slobodu kretanja, prisiljavali je da obavlja kućne poslove i da živi s 21-godišnjakom kao njegova supruga. Uz to, utvrđeno je da je 21-godišnjak više puta "protivno njenoj volji počinio kazneno delo polne zloupotrebe djteta mlađeg od petnaest godina".

Izvor: Večernji.hr

Pogledajte još