„Srebrni delfin” uručen gradu Beogradu

Ovo dokumentarno-ekološko ostvarenje, koje se bavi temom bombardovanja bivše zgrade Generalštaba, dobilo je vredno priznanje u kategoriji 719 filmova iz 40 zemalja sveta. Budući da ove godine nije uručen „Zlatni delfin”, ova nagrada je još vrednija, istakli su organizatori na svečanosti u Starom dvoru.

Film je pokazao da se malim sredstvima može napraviti vrhunsko ostvarenje, koje na neobičan način promoviše našu prestonicu, život i poziva u lepšu budućnost, istakao je zamenik predsednika Skupštine grada Beograda Zoran Alimpić.
On je istakao da drveće koje raste iz ruševina bivšeg Generalštaba – zasutog uranijumskim bombama, ukazuje na potrebu da se tom zdanju konačno vrati stari sjaj.

Sekretar za zaštitu životne sredine grada Beograda Goran Trivan, koji je na svečanosti i primio repliku „Srebrnog delfina” iz ruku mlade glumice Emilije Savković, koja je u vreme bombardovanja 1999. godine bila u maminom stomaku, istakao je da je taj sekretarijat sa zadovoljstvom pomogao film.

Prestižna internacionalna nagrada, kao i najava drugih nagrada za ovaj film, govori da grad Beograd prepoznaje projekte koji skreću pažnju na okolinu u kojoj živimo. Takođe, nastavićemo da podržavamo sve koji se svojom inicijativom zalažu za unapređenje, zaštitu životne sredine i lepši glavni grad – ukazao je Trivan.

Boško Savković, koji je zahvalio gradu Beogradu na podršci, rekao je da je ideju za film dobio posmatrajući svoju ćerku kako raste uporedo sa drvećem – njenim vršnjacima na zgradi Generalštaba u Ulici kneza Miloša.

Film o drveću na krovu ruševine želi da skrene pažnju javnosti na to da je priroda jača od svih nas. Ova zgrada je danas postala turistička destinacija par ekselans. Iako se ne nalazi ni na jednoj turističkoj karti Beograda, turistima je ova ruševina omiljeno mesto za fotografisanje – naveo je Savković, koji se upitao da li je to neka nova, nama nepoznata vrsta turizma.

Događaju su, osim istaknutih kulturnih radnika prestonice, prisustvovali gradski arhitekta Dejan Vasović, članovi Gradskog veća Željko Ožegović i Zoran Kostić, kao i Dušan Dinčić, predsednik opštine Savski venac, koja je takođe pomogla projekat.

Izvor: beograd.rs

Pogledajte još