Građani prijavljuju: Radno mesto u zdravstvu košta od 15 do 20 hiljada evra

Statistike dobijene na osnovu SMS poruka građana pokazuju su iz Beograda stigle 62 prijave, iz Novog Sada 23, dok je 18 prijava stiglo iz Čačka, čiji Zdravstveni centar ima najviše prijava za zloupotrebu službenog položaja. Slede Loznica, Kragujevac, Niš, Sremska Mitrovica, Užice, Vrbas, Vranje, Leskovac, Požarevac, Sremska Kamenica, Negotin, Jagodina, Pančevo, Smederevo, Valjevo, Kraljevo, Ćuprija, Kruševac, Subotica.

Prijavite korupciju u zdravstvu

Korupcija u zdravstvu se može prijaviti pozivom ili slanjem poruke na broj 061/2444424. SMS servis je građanima dostupan 24sata, a na poruke odgovaraju obučeni aktivisti "Srbije u pokretu" u roku od 48 sati.

SMS program radi uz podršku Agencije za borbu protiv korupcije, Ministarstva zdravlja i Programa za razvoj Ujedninjenih nacija i

"Na osnovu pristiglih prijava, 'Srbija u pokretu' je u ime građana koji su želeli da ostanu anonimni, podnela četiri krivične prijave nadležnim tužilsaštvima i šest obaveštenja policijskim upravama", istakla je Ana Babić, izvršna direktorka "Srbije u pokretu",

Ona je navela da je od ukupnog broja prijava, 427 poruka (66,61 %) bilo validno i odnosilo se na zdravstveni sistem u Srbiji. Od tog broja 216 poruka (50,38%) je spadalo u kategoriju „Korupcija“ , 72 poruke (16,53%) u kategoriju „Povreda prava pacijenata“, dok je 96 poruka (24,17%) spadalo u kategoriju „Organizacija rada zdravstvene službe“.

Predsednik udruženja “Srbija u pokretu”, dr Predrag Stojičić, istakao je za Nadlanu.com kako je njega najviše iznedilo saznanje da se za zapošljavanje u zdravstvu traži od 15.000 do 20.000 evra.

"Ako se lekari tako tretiraju, postavlja se pitanje kako će oni kasnije tretirati svoje pacijente", kaže Stojčić za naš portal.

Zamenik direktora Agencije za borbu protiv korupcije Vladan Joksimović istakao je kako je Srbija četvrta u svetu po korupciji u zdravstvu, dok se na listi od 34 zemlje, čije su zdravstvene usluge analizirane, nalazi na poslenjem mestu.

M. Ilić

Pogledajte još