Gorka istina o slatkišima

Ukoliko ste ipak od onih koji žele da znaju istinu, ma kako nekad ružna znala da bude… pročitajte kojih se to 10 sastojaka nalazi u većini omiljenih slatkiša:

HFCS (high fructose corn syrup)

HFCS je takođe poznat i kao slatki krek, a gotovo je neizbežan sastojak svakog slatkiša. Danas se koristi umesto šećerne repe i šećerne trske (saharoza), jer je jeftiniji za proizvodnju. Sadrži otprilike jednak broj kalorija kao i šećer, ali ga ljudsko telo ne procesuira dovoljno dobro, što dovodi do gojaznosti.

Usko je povezan s gojaznošću, bolestima srca, dijabetesom i problemima s jetrom. Plus, pravi se od genetski modifikovanog kukuruza (GMO).

Veštačke boje

Boje u hrani su povezane s pregrštom vrsta tumora, alergijskim reakcijama i astmom. Mnoge od ovih boja se već zabranjuju u zemljama širom sveta, ali nažalost – prisutne su i danas u većini slatkiša.

Nezasićene masti

Vrlo su čest sastojak u većini čokoladica. One vode direktno do začepljenih arterija. Nezasićene masti remete balans u telu i jedan su od glavnih razloga za loše zdravlje. Ne postoji sigurna količina nezasićenih masnoća u prehrani i trebali biste ih izbjegavati poput kuge.

Natrijum

Da bi suzbili odvratnu slatkoću HFCS-a, u slatkiše dodaju velike doze soli. Velike količine prerađene soli često dovode do povišenog krvnog tlaka i moždanog udara. Ogromna je razlika između ove vrste soli i zdrave vrste poput soli koja se koristi kao začin.

Sastojci od kojih će vam se smučiti tek slede!
Mnogi od narednih sastojaka su navedeni kao “prirodni ukusi i boje”. Sami prosudite.

Karnauba vosak

Karnauba vosak je čest sastojak u vosku za poliranje automobila, laka za cipele, kozmetike, poliranje poda i voska za poliranje surf daske. Takođe i vrlo čest sastojak u bombonama.

Šelak

Šelak je smola koju luči buba Kerria lacca. Obrađen se prodaje kao suve pahuljice, koje se posle otope u alkoholu da bi se stvorila tečnost, koja se koristi pri glaziranju drveta i – bombona.

Insekti u prahu

Karmin (karminska kiselina) se koristi u proizvodnji veštačkog cveća, boje, tinte, ruža, kozmetike, te se rutinski dodaje prehrambenim proizvodima kao što su jogurt i određene marke sokova, slatkiša… uglavnom u one sa rubin –crvenom bojom.

Karmin se priprema tako što se sasušeni insekti kuvaju u amonijaku ili natrijum karbonatu, i pri tome prolaze kroz niz ostalih tretmana – sve dok se ne dobije Karminska kiselina.

Katran

Smola katrana je smeđa ili crna tečnost veoma visoke viskoznosti. Navedena je kao broj 199 na popisu “opasnih stvari” Ujedinjenih Nacija, ali to ne zaustavlja industriju da ga koristi u ishrani. Obično se nalazi kao boja u crvenim bombonama, sokovima i drugim slatkišima. Na našu sreću zabranjen je u Evropi.

Da li ste za malo dabrovine?

Da. Dabar. Iz muškog i ženskog dabra se ekstraktuju mirisne žlezde koje se poslije obrađuju i dodaju uglavnom bombonama koje imaju aromu jagode, vanile i maline.

Želatin

Želatin se dobija iz kolagena, proteina koji daje snagu i potporu tkivima i organima, te je glavni sastojak vezivnog tkiva kod svih životinja. Dodaje se većini slatkiša, a najčešće gumenim bombonama. Preporučuje se vegetarijancima da obrate pažnju na ovaj sastojak, s obzirom da neki (retki) proizvođači koriste i biljni želatin. Takođe se preporučuje pažnja i svim pripadnicima religija koje izričito zabranjuju konzumiranje bilo kakvih sastojaka svinjskog porekla – jer se želatin uglavnom i dobija od svinjske kože.

Pixelizam

Pogledajte još