Stvari koje mu znače više od "volim te"

Dok će se žene istopiti kada im partner kaže da ih voli, te dve reče ipak neće imati isti efekat na njega kada mu ih ona kaže. Ali, stručnjaci su sastavili listu stvari koje će mu značiti mnogo više:

Puna pažnja

Kada muškarac vidi da proveravate mobilni tokom večere, on to tumači kao da vam nije važan, kaže bračni terapeut Majk Dov i dodaje da je to zato što je muški mozak evoluirao da čini jednu stvar u isto vreme dok filtrira sve ostale stimulanse. Iako žene funkcionišu drugačije, njihov partner će ceniti što ste fokusirani samo na njega, zato ga gledajte u oči dok govori i limitirajte sve što može skrenuti pažnju.

Njegovo omiljeno jelo

Stara uzrečica je istinita, najbolji put do muškarčevog srca je kroz njegov stomak. Kada mu skuvate omiljenu hranu a da ga pitate, dajete mu do znanja da ga dobro poznajete. Parovi koji jedno o drugome znaju sitne detalje imaju najsrećnije brakove.

Obucite haljinu u kojoj voli da vas vidi

Sređivanjem mu dajete poruku da još uvek želite da dobro izgledate za njega, bez obzira koliko ste već dugo zajedno. "Muški mozak reaguje na vizualne znakove više od ženskog. A kada vas vidi u seksi haljini to mu govori da ga još uvek želite", savetuje doktor Dov.

Vodite brigu o sebi

Smanjivanje stresa, pravilna ishrana, vežbanje, prestanak pušenja, sve te stvari možda zvuče kao nešto što činite samo za sebe, ali su i način da mu kažete da ga volite. Time poručujete da želite dug, lep život uz njega.

Hvalite ga

Neka vaš partner zna da mislite o njemu ono što bi on zapravo voleo da vi mislite: da je on čovek koji je sposoban da se brine o vama, rešava probleme, da je veliki ljubavnik i vitez u sjajnom oklopu. "Povremeni komplimenti o tome kako izgleda i koliko je snažan njemu znače da mu se divite, a to je jednako ljubavi", savetuje psiholog Andra Broš.

Podstaknite ga da odvoji vreme za sebe

Ako vaš partner spada u one muškarace koji imaju problem da verbalizuju svoje potrebe, povremeno mu predložite da odvoji vreme za sebe, opusti se s prijateljima, igra video-igrice ili se samo dobro naspava. "To mu pokazuje podršku i dozvoljava slobodu da bude bolji", kaže doktor Boš.

Pitajte ga za savet

Vaš partner želi da se oseća važnim delom vašeg života. Pitajte ga za savet kako da rešite problem na poslu i pokažite mu da cenite njegovo mišljenje. "Kada muškarac može nešto da popravi, oseća se važno i korisno", kaže Broš. Tražiti savet od njega znači da se oslanjate na njega i da za njega ima mesta u vašem životu.

Zahvalite mu za male stvari

Kada sledeći put odvede decu u školu ili iznese smeće, izrazite zahvalnost. "Jurimo kroz život, zaboravljamo da primetimo dobre stvari koje naši partneri rade. Recite im da cenite to što radi za vas", savetuje bračna terapeutkinja Karin Goldstin. Zahvalnost će popraviti njegov stav i uneti dobru energiju u vezu.

Dugi zagrljaji

Umesto kratkog poljupca pre izlaska iz kuće dajte mu duži zagrljaj. "Žene se povezuju verbalno, a muškarci kroz dodir", kaže Goldstin i dodaje da bi muškarca trebalo zagrliti na bar sedam sekundi. "Možda vam se čini dugo, ali ima nešto u toj brojci nakon koje će osećati kao da je od vas stvarno nešto dobio".' I nema sumnje da ćete i vi uživati.

Seks na brzaka

"Dugo vođenje ljubavi je u redu, ali povremeno se upustite u seks od par minuta', savetuje doktor Dov.

Pustite ga neka se "izduva"

Drama na poslu ili u porodici utiču na njega više nego što bi on to želeo. Zato mu stvorite sigurnu zonu i dozvolite da sruši sve zidove koji ga okružuju. "Slušajte šta ga muči ali ne pokušavajte da rešite problem", savetuje Goldstin. To će mu pokazati da ga ne smatrate slabićem ili nesposobnim već će mu pokazati da vam je stalo.

Izvor: b92

Pogledajte još