Upoznajte Ajzaka - dečaka koji ne oseća bol (VIDEO)

On pati od kongenitalne neosetljivosti na bol, a njegove prve godine života, su prema rečima roditelja, bile ekstremno teške.

"Pao bi na pod i udario glavom o sto. Njemu je to bilo smešno"
, rekla je Ajzakova majka Keri Braun. Ajzaku se često dešavalo da se iseče, udari, padne ili opeče a da to uopšte i ne primeti.

Nakon brojnih pregleda i poseta lekarima, roditeljima je savetovano da Ajzaka nauče da prepozna bol. Međutim, tada su nastali novi problemi. On više ne razlikuje situacije kad mu otac na primer stane na nogu i kad se mačka u prolazu očeše o njega; Na obe situacije Ajzak je naučio da kaže "Au".

Ipak, kad je slomio karličnu kost na dečjem igralištu, znao je da nešto nije u redu, ali njemu se činilo da ga boli zglob.

Tada su njegovi roditelji shvatili da on zapravo oseća nešto, ali mu je potreban 20 do 30 puta jači bol da bi je maleni Ajzak locirao.

Kongenitalna neosetljivost na bol sa sobom nosi još jedan poremećaj, a to je anhidroza. Od nje pati manje od sto ljudi u Americi, a zbog nje telo bolesnika ne može samo da kontroliše ni reguliše telesnu toplinu pa ne oseća ni toplo i hladno. Iz tog razloga Ajzak leti mora da bude zatvoren u kući i nosi prsluk koji mu snižava telesnu temperaturu.

Bolest je toliko retka da lekari jednostavno ne znaju šta da savetuju roditeljima. Ukoliko stručnjaci uspeju da odrede izvor ovog poremećaja ti koji gen ga prenosi, to bi saznanje ubuduće moglo biti od velike pomoći pacijentima koji pate od nesnosnih bolova kojima bi se tad pomoglo suprotnim procesom od onog koji će verojatno jednog dana biti sproveden na Ajzaku Braunu.

Izvor: b92

Pogledajte još