Koji od smartfona ima najbolju bateriju ?

Istraživanje koje je sproveo Which? magazin upoređivalo je trajanje baterije 8 premijum smartfona na tržištu uključujući tu i modele koje prave Apple, Samsung, HTC, Nokia i BlackBerry. Testovi su se bavili vremenom provedenim u razgovorima i surfovanju internetom.

Samsungov Galaxy S4 našao se na prvom mestu u obe kategorije, dok je Appleov iPhone 5S zauzeo četvrto mesto kada su pozivi u pitanju i sedmo mesto prilikom surfovanja internetom.

Appleov iPhone 5C ostvario je još gore rezultate, pa se tako našao na sedmom i osmom mestu.

Drugi uređaji koji su testirani bili su: HTC One i HTC One Mini, Samsung Galaxy S4 mini, BlackBerry Z10 i Nokia Lumia 1020.

HTC One došao je na drugo mesto kada su pozivi u pitanju i četvrto kada je ocenjivano trajanje baterije prilikom surfovanja internetom.

Samsungov Galaxy S4 Mini bio je treći u kategoriji telefoniranja i drugi rpilikom surfovanja internetom.

Svaki telefon testiran je na identičnoj mreži i istom mestu.

Ovo je značilo da je signal pri testiranju svakog telefona bio identičan pošto lošiji signal može uticati na trajanje baterije jer telefon mora da radi napornije kako bi došao do prijema.

Osvetljenje ekrana bilo je isto na svim telefonima i nije bilo podešeno na „maksimalno“ kako ne bi bili kažnjeni smartfoni sa svetlijim ekranima, a sve baterije bile su napunjene do maksimuma i potom potpuno ispražnjene.

„Naše istraživanje pokazalo je da baterija na novom iPhoneu traje duže nego na starim modelima ali nije u stanju da nadmaši najbolje Android uređaje“, izjavio je glavni istraživač magazina Džon Berou.

iPhone je 5C uspeo da ostvari 564 minuta vremena za razgovor i 252 minuta surfovanja, dok je baterija iPhonea 5S izdržala 651 minuta razgovora i 298 minuta surfovanja internetom.

Baterija Galaxyja S4 u sebi je imala 1.051 minut razgovora i 405 minuta surfovanja internetom.

Mini verzija uređaja izdržala je 746 minuta razgovora i 394 minuta surfovanja vebom.

HTC One je uspeo da ostvari 771 minut razgovora i 339 minuta surfovanja, dok je mini verzija na ova dva testa izdržala 592 i 385 minuta.

BlackBerry Z10 korisnicima pruža 600 minuta razgovora i 335 minuta surfovanja dok baterija modela Nokia Lumia 1020 može da izdrži 460 minuta razgovora i 306 minuta surfovanja internetom.

Izvor: B92

Pogledajte još