Oglasila se organizacija Gayten-LGBT: Očekujemo izvinjenje od Joksimovića i televizije Pink!

Tim povodom oglasila se LGBT organizacija
Gayten-LGBT, Centar za promociju LGBTIQ prava i Labris, organizacija za lezbejska ljudska prava, najoštrije osuđuju sinoćnje ponašanje jednog od sudija u emisiji X Factor Adria, koje se emituje na kanalu televizije Pink.

U rijaliti emisiji takmičarskog karaktera koja je emitovana 5. novembra, pop pevač Željko Joksimović je pokazao osnovno nepoštovanje prema takmičarki koja se identifikuje kao transrodna osoba. Joksimović je u direktnoj komunikaciji sa Filipom Janevskim - Fifi (22), iskazao najpre nepoštovanje, zatim nevericu i gađenje i na kraju diskreditovanje nje kao takmičarke na osnovu njenog rodnog identieta, a ne na osnovu njenih pevačkih sposobnosti (Joksimovic u jednom trenutku i kaže: „To se meni ne dopada... a dobro pevaš“).

Željko Joksimović kao javna ličnost ima odgovornost prema onome što u javnom prostoru izgovara. Isto tako i važnije, on pokazuje osnovno nepoznavanje prava na rodno izražavanje, i krši Antidiskriminacioni zakon, sudeći o osobi na osnovu njenog ličnog svojstva, ne na osnovu njenih glasovnih mogućnosti.

Podsećamo sinoć je u drugoj epizodi X Factora nastupio takmičar iz Makedonije koji se predstavio kao transseksulaca. Od Joksimović je dobio ne odobravanje.

Pročitajte: Konzervativan ili iskren: Kako je Joksimović prokomentarisao Fifi?

Pogledajte još