Grčka policija upala u zgradu bivše državne televizije, novinari prekinuli rad

Prilikom upada interventne policije u zgradu ERT-a izbio je sukob između policajaca i jednog broja demonstranata, koji su se zabarikadirali u jednom delu zgrade i blokirali njen ulaz, preneo je Rojters.

Policija je ispalila suzavac da bi rasterala demonstrante i uhapsila dva bivša radnika televizije i dva člana sindikata zbog opiranja naredbama policije.

Nekoliko bivših zaposlenih u ERT-u, od desetina njih koliko je izbačeno iz zgrade, izjavilo je da su "šokirani upadom policije", opisujući to kao "drugu smrt" posle gašenja televizije.

Posle upada policije, ispred zgrade ERT-a, koja se nalazi u severnom predgrađu Atine Agiji Paraskevi, okupilo se oko skoro 3.000 građana u znak podrške zaposlenima na toj televiziji, na poziv sindikata i levičarskih političkih partija.

Policija je postavila kordone i zatvorila saobraćaj u tom delu grada, navodi AFP.
Savez sindikata sa sedištem u Švajcarskoj, Globalni sindikat UNI, u saopštenju je izrazio "ogorčenost" jutrošnjim upadom, nazivajući ga "čistim cenzurisanjem" i podržavajući proteste u cilju ponovnog otvaranja ERT-a.

Portparol grčke vlade Simos Kedikoglu saopštio je da je policijska operacija u zgradi ERT-a izvedena kako bi se sproveo zakon i ponovo uspostavio red.

"Zgrada ERT-a bila je pod nezakonitom okupacijom, donoseći svakodnevne gubitke grčkoj državi", rekao je Kedikoglu, dodavši da je policija intervenisala u prisustvu javnog tužioca.

Iznenadna odluka vlade u Atini o gašenju signala ERT-a u junu i otpuštanju 2.600 zaposlenih, u pokušaju da se izađe u susret zahtevima finansijskih inspektora EU i MMF-a, šokirala je mnoge građane u Grčkoj, a premijera Antonisa Samarasa je koštala koalicionog partnera.

Grčke vlasti nameravaju da u zgradu ERT-a smeste novi javni servis, "Nerit", koji treba da počne sa radom iduće godine, nakon što Grčka preuzme predsedavanje EU u januaru, navodi agencija Frans pres.

U međuvremenu, od jula je kao privremeni javni servis radila televizija DT, koja je emitovala program iz malog studija u Atini, a u kojoj su zaposleni mnogi novinari koji su otpušteni iz ERT-a.

Izvor: Blic

Pogledajte još