Milioner preko noći: Tinejdžer koji je razvio aplikaciju Samli

U pitanju je tada 15-godišnji, a danas 18-godišnji, Nik d’Alojzio, koga je magazin WSJ proglasio za tehnološkog inovatora 2013. i koji je preko noći postao milioner, jer je izumeo aplikaciju koja bi mogla revolucionarno da izmeni način na koji čitamo, time što ono što želimo da pročitamo pakuje “za usput”.

D’Alojzijeva aplikacija Samli, koju je za 30 miliona dolara prodao “Jahuu”, funkcioniše, naime, tako što duge odlomke teksta sažima u nekoliko reprezentativnih rečenica. Već kada je objavio jednu od prvobitnih verzija, posmatrači iz sveta informatičke tehnologije zaključili su da bi aplikacije koja daje kratak, precizan rezime bila od ogromen vrednosti u jednom svetu gde sve - od priča u novinama do korporacijskih izveštaja - čitamo “usput”, na svojim mobilnim telefonima.

Aplikacija je privukla interesovanje investitra iz celog sveta, od poznatih ličnosti iz holivuda, pa do hongkongškog milijardera Lija Kašinga, spomenutnog na početku priče, najbogatijeg čoveka u Aziji.

Još 2011. u svojoj 15. godini, D’Alojzio je dobio osnovni finansijski kapital od Li Kašinga. Godinu dana kasnije, Samli je pokrenut, a u roku od mesec dana privukao je 500.000 korisnika i postao je aplikacija br.1 u 28 zemalja. Cena koju je “Jahu” platio bila je apsolutno rekordna za nekoga ko još uvek nije završio srednju školu. Dečak koji još nije počeo da se brije pokazao je intenzivnu radoznalost koja ga pokreće i želju da ostavi traga u tehnološkom svetu, i to samo ne samo kao stvaralac, već i kao neko spopsoban da ostvari dobru zaradu.

D’ Alojzio je sa izradom aplikacija za Ajfon započeo još 2008, u svojoj 12, godinu, čim je otvoren Ap stor. Pošto je bio premlad, radio je pod očevim imenom, za “mekintošem“ u svojoj spavaćoj sobi. Nikada nije uzimao formalne časove programiranja, u koje se preterano ne razumeju ni njegovi roditelji, majka Dajana, advokat, i otac Lu, poslovni rukovodilac. Programiranje je naučio gotovo potpuno samostalno, pretražujući sajtove i gledajući video snimke sa uputstvima.

Ako se pitate kakva je osoba ovaj mladić, nemojte zamišljati stidljivog štrebera koji se dobro snalazi samo za svojim kompjuterom. U pitanju je vedar mladić samopouzdanog nastupa, koji sa lakoćom raspravlja o temama koje sežu od teorija Noama Čomskog do budističkog koncepta džnane (spoznaje), a pritom izgleda kao član nekog britanskog bojz-benda, u hipsterskoj majici ispod dobro ukrojenog blejzera i kosom koja nemarno pada na čelo - u svakom slučaju, osoba koju je lako zamisliti kao jednog od budućih poslovnih lidera iz Silicijumaske doline, jer pored vanredne inteligencije i inventivnosti već vlada i neophodnom lakoćom u ophođenju i medijskim veštinama.

U novije vreme, D’ Alojzio je počeo da se sastaje sa ljudima kao što su Marisa Mejer iz Jahua i medijski magnat Rupert Mardok, i mada njegovo bogatstvo još uvek nije toliko, svrstavaju ga u red mladih genija kao što su Dejvid Karp (27), osnivač Tamblira, i čuveni osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg.

(old_image)

Izvor: Blic

Pogledajte još