Skandal u vrhu vojske SAD: Mito, prostitutke, luksuzna putovanja...

Kako prenosi njujorški dnevnik, vojne vlasti su sinoć ukinule pristup poverljivim informacijama direktoru mornaričke vojne bezbednosti admiralu Tedu Branču i šefu obaveštajnih operacija admiralu Brusu Lavlesu.

Oni se terete za „kršenje vojne discipline“ u vezi sa već otvorenim skandalom gde se više nižih oficira Mornarice sumnjiči za primanje mita u novcu, luksuznim putovanjima i prostitukama, da bi omogućili sklapanje ugovora sa jednim biznismenom iz Malezije koji je radio kao dobavljač za američku Mornaricu stacioniranu u jugoistočnoj Aziji.

Admirali se za sada ne terete direktno da su dobijali novac, već da nisu ništa uradili da se cela prevara otkrila, ali se nijedna mogućnost još ne isključuje.

Niži oficiri su osumnjičeni da su od biznismena Leonarda Frensisa dobijali poklone i usluge, tako da je on kasnije mogao na taj način da ih ucenjuje.

Mito Debelog Leonarda

Frensis, direktor Glen Difens Marin Ejžia, koji je poznat i po nadimku Debeli Leonard, mito je davao da bi mornarički oficiri donosili odluke da se veliki vojni brodovi ukotvljavaju u lukama koje je on određivao, nakon čega su povećavani stvarni troškovi.

Prema navodima vojnog tužilaštva, njegova kompanija je samo u Tajlandu za godinu dana povećala troškove američkoj ratnoj Mornarici za deset miliona dolara u gorivu, hrani i drugim uslugama luke.

Zauzvrat su američki oficiri dobijali novac, više od sto hiljada dolara u jednoj situaciji, dovodjene su prostituke, plaćane avionske karte i skupi hoteli, a jednom prilikom su obezbeđenje i najskuplje karte za koncert Lejdi Gage na Tajlandu.

Frensis i jedan oficir su u pritvoru, dok se admirali na slobodi dok traje istraga, ali su supendovani sa svojim dosadašnjih dužnosti.

Izvor: Blic

Pogledajte još