Vasilisa

Otpevavši nekoliko numera Gorana Bregovića u filmovima ‘’Arizona dream’’ i ‘’Kraljica Margo’’ , Emira Kusturice, glasom je bila više od tri godine na top-listama filmske muzike u Francuskoj. Veliki uspeh postigla je izvođenjem numere “Tašana“' sa prvog albuma grupe Balkanika. Ove godine pojavio se „Amanet“

Amanet je moja životna priča. Zadovoljna sam odzivom publike, najviše zbog toga što sam im ostavila nešto u amanet, a to je i bio cilj - da se neke pesme prenose na mlađe generacije koje možda nisu imale priliku da ih čuju. Ljudi, koliko čujem, već znaju pesme sa albuma i to mi je najlepši poklon.

Kako to izgleda pevati pesme ostavljene u amanet?
U mojoj porodici stalno je bila prisutna pesma, ja sam samo prenela ono što su mi oni dali, tako da pevanje tih pesama za mene nije bio težak zadatak.

Dve pesme sa albuma snimljene su u interesantnom ambijentu - crkvi Ružica na Kalemegdanu?
Tako je, jer je to bila moja velika želja. Obratila sam se Patrijaršiji da mi omogući da dve pesme izvedem tamo, izašli su mi u susret i zahvalna sam im na tome. Naime, ova crkva i ceo taj ambijent podseća me na Kosovo, zato je želja da uradim tako nešto bila velika i jaka.

Pokazalo se da je kvalitet i ovoga puta našao put do publike širom sveta-vaša pesma se, naime, nalazi na kompilaciji Buda Bar?
Na kompilaciji Buda Bar zastupljena je muzika iz celog sveta, svrstana u kategoriju, popularno nazvanu, world music, koja je namenjena i prilagođena, pre svega, mlađoj populaciji. Na izdanju o kome pričamo, a na kome se nalazi i moja pesma, ima čak pet pesama iz Srbije, što je znak da i na ovim prostorima postoji muzika kojom možemo da se podičimo.
Pesma koja se nalazi na tom izdanju je više ambijentalna, naučila sam je od mame i nema mnogo teksta. Moram da priznam da se dugo nisam usudila da je pevam jer zahteva da date celog sebe. Baš to što je ranije nisam pevala inspirisalo me je da posle toliko godina ipak pokušam. Najviše me je interesovalo šta će mama reći kad čuje. Bila je oduševljena i pevala je zajedno sa mnom, ali sam je za svaki slučaj pustila i mojoj unuci Marti kao predstavniku mlađe generacije i kad je i ona rekla da je dobra to je bio znak da sam učinila pravu stvar.

Kako je ona uopšte dospela do Sema Popata, čoveka koji je glavni za odabir pesama na kompilaciji Buda Bar?
Sem je video je moj CD Amanet na aerodromu, preslušao i jako mu se svidelo celo izdanje, pa je jednu pesmu stavio na kompilaciju. Ja za to, naravno nisam ni znala! Kada sam čula, bila sam oduševljena. Iako u prvom momentu nisam ni znala šta je Buda Bar, tu su bili mlađi da mi objasne. U suštini, to je jako lepa i korisna stvar, urađena sa puno pozitivne energije i tako nešto treba da postoji.

Da li to znači da planirate plasiranje izdanja Amanet u neke druge zemlje?
Ono što znam, a sada se i potvrdilo, jeste da za ovakvu muziku u inostranstvu ima interesovanja. Trebalo bi da se u skorije vreme pozabavim time, u planu su izdanja za Francusku i Italiju, ali otom-potom.

Da li već razmišljate o novom materijalu?
Moram da priznam da već uveliko razmišljam o tome. Već sada znam koje bih numere pevala. Ideja mi je da od pesama napravim kolaže - da otpevam dve ili tri vezano i spojim ih u jednu. Prija mi kada tako otpevane pesme čujem, takav splet pesama koje takvim izvođenjem postaju posebna priča. Inače, u prodaji je i DVD sa koncerta u Sava Centru. Na njemu sa nalazi šesnaest numera. Sve u svemu, do novog materijala ima šta da se sluša...

Pogledajte još