Kucamo na vrata zapostavljenih ex-yu bisera (TOP LISTA)

Izbor je, naravno, subjektivan – najlepše bi bilo da vas podstakne, da se vi prisetite nekih „skrivenih favorita“ i napravite svoj odabir.

Mi krećemo, kako red nalaže, od dame. Jedine u ovoj listi. Brdo hitova imala je Viktorija na prvom solo albumu, između ostalog i veliku baladu „Daj, ne pitaj“ pa je, nažalost, jedan drugi, sjajni laganić sa moćnim refrenom, „Krene mi ponekad“, ostao u drugom planu. Šteta, jer komotno može rame uz rame sa njenim najvećim hitovima:

Godina ’99. Gitarijada u Zaječaru. Riblja čorba, nastupajići u pet ujutru, izvodi, između ostalog, baladu sa tad još uvek neobjavljenog albuma „Nojeva barka“ – „Izgubljen slučaj“. Već na trećem refrenu cela hala peva, a prvi put čuje... Pesma je, neobjašnjivo, bila vrlo kratko na koncertnom repertoaru, bend se prilično „ogrešio“ o stvar koju bi mnogi stavili u Top 10 Čorbinih balada:

Logički se nadovezujući, stižemo do Momčila Bajagića. Prilična doslednost u odabiru materijala za koncerte, bez mnogo mrdanja levo-desno, ostavlja nam dosta pesama iz opusa Bajage i instruktora koje su pogodne za ovu listu. Odlučili smo se, i ovoga puta, za laganić, sa divnim tekstom i tipičnim Bajaginim pevanjem. „Perlu“, nažalost, znaju samo oni koji su pažljivo preslušavali CD „Zmaj od noćaja“.

Bajagu je, sad će tome već skoro tri decenije, u Čorbi nasledio Nikola Čuturilo Čutura koji je, nekoliko godina kasnije, takođe započeo samostalnu karijeru. Na drugom solo albumu, a prvom po napuštanju Čorbe, sve je „pojeo“ prvoloptaški hit „Voli me“. Šteta, jer album „Raskršće“ nudi niz sjajnih pop-rok bisera – između ostalog i ovaj:

Ovoj ekipi, svakako, pripada i Dejan Cukić, a i razdoblje je isto. Kraj osamdesetih/početak devedesetih. Vreme kada se sve jače čuo odjek topova, a sve manje pesama, i mnoge iz tog perioda su ostale bez odjeka koji su kvalitetom zasluživale. Upravo je Čutura napisao Cukiću Nebo jedino zna“, najveći hit na trećem albumu i, kao što to često biva, ostatak, ni kriv ni dužan, „strada“. Na primer – sjajna pesma „Samo tren“ koju je čak Dejan kasnije ponovo snimio, ali sa drugačijim tekstom i aranžmanom („Ne gledam dole“) i - bez one emocije koju je imao original:

Iste godine, 1990, objavljen je povratnički, ali, ispostavilo se, nažalost, i poslednji album grupe U škripcu. Pamtimo radijske hitove „Izgleda da mi smo sami“, „Ako ti kažem“, „Ma nemoj“, a onaj ko je po ploči malo detaljnije zagrebao, naišao je i na još jedan u nizu divnih „sentiša“ na ovoj listi:

Godinu dana ranije, Đorđe Balašević snimio je album „Tri posleratna druga“. „Devojka sa čardaš nogama“ postade evergin, pa i „Ćaletova pesma“, tu je i „Mala garava“, a iza svih njih, u senci, ide jedna beskrajno šarmantna pegava, i njen „Saputnik“:

Ova pesma je nezaobilazna na kompilacijskim albumima Massima Savića, i bila je svojevremeno prilično popularna i slušana, ali je sada „Max“ na koncertima konstantno zaobilazi. A baš bi mogao da zapeva, posle mnogo godina, „Muzika nam svira, u srce me dira...“.

Razni su razlozi zašto sve ove pesme nisu stigle do visina koje im pripadaju, a evo i jedne gde se malo i politika meša. Kada je nastao, „Kopaonik“ se odmah zakucao među najveće hitove Galije, ali je brzo skrajnut zbog „slike našeg druga predsednika“ i sličnih „gibanja“. Ruku u vatru da bi publika u 2013. ovo uglas na koncertu pevala:

Za kraj ponovo „spuštamo loptu“ i – „kritikujemo“ Kikija Lesendrića što, sa obnovljenim Pilotima, nije ni uzeo u razmatranje da zasvira hitić sa albuma „Osmeh letnje noći“, zarazan od prvih taktova:

Pogledajte još