Sajentolozi stvaraju novi svet: projekat Super Power je počeo

Crkveni poglavar Dejvid Miskevidž predsedavao je ceremonijom koja je trajala samo osam minuta i završena bacanjem zlatnih konfeta. Nakon toga Miskevidž je poveo prvu grupu vernika u zdanjeu kom će se odvijati i prvi put biti predstavljen dugoočekivani program "Super Power". Iako je taj program osnivač L. Ron Habard osmislio još '70-ih, Crkva nije želela da ga započne dok ne izgradi primerenu građevinu, piše Tampa Bay Times.

Habard je tvrdio da će program Super Power omogućiti sajentolozima da razviju naročite sposobnosti i "stvore novi svet".

Temelji Flag Buildinga postavljeni su 1998. godine.

Oko imanja podignute su visoke ograde i posađeno drveće, a zbog ceremonije su bile zatvorene okolne ulice pa čak i trotoari.

Svakog ko je želeo da prođe zaustavilo je posebno crkveno obezbeđenje. Medijima nije dozvoljen pristup.

Ipak, Tampa Bay Times piše da se na petom spratu zgrade nalaze prostorije za program Super Power u kojima su posebno osmišljene sprave koje bi trebale poboljšati čovekovu "perceptiku", kako ju je zvao Habard.

Tamo je navodno i posebna oprema koja bi ljudima trebalo da omogući iskustvo smanjene gravitacije. Na šestom spratu nalazi se velika traka za trčanje, jer će sajentolozi trčati "dok ne dosegnu prosvetljenje", pisao je Habard.

U kampanji u kojoj se godinama skupljao novac za ovu najveću i najskuplju građevinu Sajentološke crkve do 2011. godine prikupljeno je više od 145 miliona dolara.

izvor: B92

Pogledajte još