Kipar: Plaćanje školarine digitalnom monetom

Iako vrednost bitkoina, koji je u aprilu vredeo 200 dolara da bi trenutno dostigao 900 dolara, vrtoglavo raste, on do sada još nije prihvaćen kao sredstvo plaćanja u zvaničnim institucijama.

Medjutim, takva situacija se menja, jer je univerzitet iz Nikozije odlučio da bitkoin prihvati kao mogućnost plaćanja školarine.

U saopštenju na zvaničnom sajtu univerziteta glavnog grada Kipra navode se detalji odluke o prihvatanju digitalne monete prilikom izmirivanja troškova školarine.

"Svesni smo činjenice da je digitalni novac neizbežni činilac tehnološkog razvoja koji će dovesti do značajnijih inovacija u e-trgovini, finasijskim sistemima, plaćanjima, transferima medjunarodnih fondova i globalnog ekonomskog razvoja", objasnio je u saopštenju Hristos Vlahos finansijski direktor nikozijskog univerziteta, koji broji 5.000 studenata.

Za kiparske studente, koji se već više meseci suočavaju sa problemom isplate školarine u evrima zbog finasijske i bankarske krize u zemlji, plaćanje u bitkoinima bi predstavljalo alternativu za često problematičnu isplatu u evrima.

Medjutim, plaćanje bitkoinima biće omogućeno i stranim studentima, navodi se u saopštenju univerziteta.

Izvor: Blic

Pogledajte još