Zdrava dijeta za svakoga

Bez poznavanja nutricionisticnih pravila ishrane, tesko je zakljuciti koja je od mnogobrojnih i popularnih dijeta bezbedna, a koja bas i nije. Osim toga, striktno propisane dijete primenjene na kratak vremenski period mogu pokazati zeljene rezultate, međutim ako se nakon toga vrati na ustaljeni nacin ishrane, kilogrami ce se jako brzo vratiti.

Odrzavanje optimalne telesne tezine nije ni malo lak zadatak. Ukoliko vam priroda nije nadarila idealan metabolizam i atletsku figuru, za postizanje optimalne telesne tezine se morate potruditi sami. Možda će zvucati surovo, ali uspećete u tome jedino konstantnom primenom zdrave ishrane.

Evo kako bi trebala da izgleda vasa idealna ishrana ukoliko želite da smršate.

1. Zaboravite na kratkoročne dijete i ubedite sebe da morate da promenite način ishrane i stil zivota. To će vam mnogo lakše poći za rukom ukoliko imate podršku porodice.

2. Umerenost u ishrani je kljuc zdrave dijete. Budite umereni i nikada se nemojte prejedati. Čak i kada ste potpuno sami i u svojoj kuci, jedite kao da ste kod nekoga ko vas je prvi put u životu pozvao na ručak ili večeru. Dakle, kulturno i umereno.

3. Stavite u upotrebu male tanjire i druge posude iz kojih ćete jesti. Trudite se da vam količina hrane u tanjiru vizuelno uvek bude pribliznih mera i ne odstupajte od toga. Na primer, jedno parče mesa (piletina, svinjetina, teletina, riba) bi trebalo biti slično veličini jednog špila karata. Kriška hleba, veličine jednog CD-a, samo malo deblja. Prilozi kao što su pirinač, krompir, pire krompir ili testenina, oko pola šolje od bele kafe. Ukoliko se na kraju obroka ne osećate dovoljno siti, nastavite da jedete još samo lisnato zeleno povrce jer ne sadrzi mnogo kalorija.

4. Izbacite uobičajene poslastice za kojima ste posezali tokom dana van redovnih obroka i zamenite ih raznobojnim voćem i povćem. Na taj nacin nećete unositi veliku kolicinu kalorija, a organizmu ćete obezbediti obilje vitamina, minerala, vlakana i raznih antioksidansa.

5. Jedite namirnice koje sadrže složene ugljene hidrate kao sto su mahunarke i integralne žitarice, umesto nasuprot njima nezdrave ugljene hidrate koji se nalaze u rafinisanom šeceru, belom brašnu, belom pirinču. Složeni ugljeni hidrati osim sto su zdravi, podstiču sagorevanje kalorija u organizmu, stvaraju osećaj sitosti, daju energiju, a to je ono sto vam je potrebno kada se odlučite za zdravu dijetu.

6. Upotrebljavajte zdrave masti. Kvalitetni izvori masti su neophodni za zdravo funkcionisanje čitavog organizma, a njih možete naći u sledećim biljnim uljima: hladno ceđeno maslinovo ulje, kokosovo ulje, laneno ulje, ulje uljane repice. Zatim, u orašastim plodovima (bademi, orasi, lešnici...), semenkama (susama, bundeve, lana...), ribi (skuša, losos, haringa, sardina...).

7. Smanjite konzumaciju nezdravih zasićenih masti koje se pre svega nalaze u namirnicama životinjskog porekla, a pretežno u crvenom mesu, punomasnom mleku i mlečnim proizvodima.

8. Vodite računa o tome da unosite dovoljnu količinu proteina, ali se opet usredsredite na kvalitetne izvore proteina, kao sto su: piletina, ćuretina, riba, jaja, tofu sir.

9. Ne zaboravite na jogurt i mlade sireve napravljene od obranog mleka sa niskim sadržajem masti. Tako ćete uz mali unos kalorija obezbediti visok unos kalcijuma. Jogurt dodatno povećava apsorpciju kalcijuma i vitamina B u organizmu, unetih kroz druge namirnice. Zdrava dijeta obavezno ukljucuje jogurt jer on podstiče mršavljenje tako što deluje na gubitak masnog tkiva uz očuvanje mišićne mase.

10. Neka vam pređe u naviku da imate više od tri manja i zdrava obroka preko dana, a poslednji obrok neka bude barem tri sata pre odlaska na spavanje.

11. Nikada nemojte jesti ispred televizora ili kompjutera jer se tada potpuno gubi kontrola nad količinom unete hrane.

12. Nemojte jesti kada ste nervozni da bi vam hrana "smirila živce". U tom slučaju mnogo pametnija i efektivnija metoda je šetnja u prirodi.

Izvor: Žena

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.