Nemojte da čistite uši štapićima!

Oprali ste kosu i, naravno, uzeli štapiće da pokupite višak vode iz ušiju. Ponekad „zagrebete“ i malo dublje, jer želite da vam uši budu čiste. Većina smatra da, prvenstveno iz higijenskih razloga, uši treba da čiste štapićima za uši. Ima i onih opreznijih koji smatraju da ne treba koristiti suv već vlažan štapić, jer na taj način dlačice iz vatice na vrhu štapića teže prodiru u uho i izazivaju infekciju. Da li ih uopšte treba koristiti i do kakvih posledica može da dovede njihova upotrebe, objašnjava dr Marija Tavčar, specijalista otorinolaringolog.

- Čišćenje ušiju štapićima za uši nikako ne preporučujem, jer se na taj način ušna mast samo potiskuje u unutrašnjost uha i stvara se mogućnost formiranja čepa. A kada se čep napravi, onda se javljaju problemi kao što su zapušenost uha, osećaj pritiska u uhu, zujanje i slično. Prema tome, zaboravite na štapiće, i suve i vlažne!

* Kako, u stvari, treba da čistimo uši?

- Uho se posle pranja čisti tako što se višak vode pokupi vrhom peškira. To važi i za odrasle i na decu, dok bebama uši možete da očistite samo blagim upijanjem viška vode vrhom pelene.

* Mogu li štapići za uši da oštete sluh?

- Ne, ali mogu da naprave ogrebotine na koži spoljašnjeg slušnog hodnika. Posle toga može da dođe i do infekcije, što se najčešće završava upalom kože spoljašnjeg slušnog hodnika, a moguća je i povreda bubne opne.

* Kod nekih osoba stvara se manje, a kod drugih više ušne masti. Kakva je njena uloga?

- To je individualna stvar. Ušna mast, cerumen, stvara se u spoljašnjem slušnom hodniku kao produkt žlezda koje se tu nalaze. Njena funkcija je pre svega da štiti. Oni kod kojih se stvara više cerumena, obično na svakih šest meseci, a posebno pred odlazak na more, treba da dođu na ispiranje ušiju kod otorinolaringologa.

* Sve je više onih koji „ne vade“ slušalice iz ušiju, bilo da slušaju muziku ili razgovaraju mobilnim telefonom. Koliko je to opasno za sluh?

- Korišćenje slušalica za slušanje muzike ili u druge svrhe treba da bude dozirano, i kada je reč o dužini slušanja i jačini zvuka. Istraživanja su pokazala da preterano korišćenje slušalica, a posebno preglasno slušanje muzike, može da bude štetno, jer se slušni živac zamara i reaguje na preglasan zvuk.

Izvor: Novosti

Pogledajte još