Uloga šarma na putu do uspeha

Možemo da budemo najpametnije osobe u prostoriji, ali ako nemamo šarm i harizmu, odnosno ne uspostavljamo dobre odnose s drugim ljudima, niko to neće ni znati.

Mitovi o harizmatičnosti

Često se misli da za harizmatičnost moramo da budemo i fizički privlačni. Istraživanja pokazuju da je privlačnost osoba bila procenjivana značajno većom kad su ličnosti po zadatku koristile neka harizmatična ponašanja poput gledanja sagovornika u oči i korišćenjem otvorenog govora tela. Dakle, harizmatičnost nas čini privlačnijim, a ne obrnuto. Dalje, mišljenje da samo ekstrovertne i otvorene osobe mogu da budu i harizmatične je mit. Introvertne osobe čak imaju prednost nad ekstrovertnim zbog svoje bolje sposobnosti slušanja drugih i veće samosvesti. To im omogućava da budu više prisutni u komunikaciji s drugima i samim tim i više harizmatični. Harizma čini da drugi rade ono što želimo, a samo je važno da znamo kako da tu harizmu primenimo u različitim situacijama zavisno od ljudi. Harizma može biti i dobra i loša, zavisno od toga da li umemo da je koristimo u skladu sa postojećim okolnostima.

Uporan rad ne mora biti i naporan

Kako bismo uspeli u nečemu što želimo, potrebno je da uložimo vreme i trud, ali to ne znači da nam posao mora biti težak. Kad su nam život i postojanje ispunjeni svrhom, nije nam teško da radimo bilo šta oko čega smo strastveni i u čemu uživamo. Najteže je napraviti prvi korak i otisnuti se izvan zone prijatnosti. Kad to učinimo, stvari počinju da se kotrljaju same od sebe pa imamo utisak kao da nas cilj privlači sebi. To je način na koji nam posao više nije tako težak i način na koji na kraju i dolazimo do cilja. Ali moramo zakoračiti.

Ne odlažite, krenite u akciju

Čim shvatimo da nešto odlažemo i imamo stotine razloga zašto nešto ne možemo sada, šta nam nedostaje i slično, važno je baš tada krenuti i saseći odlaganje u startu. Odlaganje nas drži u pozadini i ne dopušta nam da ostvarujemo svoje snove. Gorivo za odlaganje je strah od izlaska iz sopstvene zone prijatnosti, a to je izlaganje bilo kom riziku i promeni, nečemu nepoznatom. Ali to je jedini put koji vodi prema napred. Do ciljeva dolazimo kroz više koraka, ne samo jednim, stoga je važno da se usmerimo na onaj korak koji upravo radimo. Mnogo je lakše pokrenuti se kad smo fokusirani na sledeći korak, a ne na konačan cilj jer je on iz početne perspektive dalek i čini se nedostižan. Dolazak do bilo kog cilja zahteva određeni rad i ulaganje truda. Stoga ako težimo nekoj promeni, bio to zdraviji život, bolji posao, srećnija veza, važno je da prestanemo da razmišljamo, pričamo i sanjrimo o tome, nego da počnemo da delamo u željenom smeru već danas.

Za dolazak do cilja jednako su važni i šarm, odnosno naša ličnost, način na koji se predstavljamo i komuniciramo s drugima, ali i samo delovanje, ulaganje truda i istrajnost u poslu pa čak i kad je cilj daleko na horizontu.

Izvor: B92

Pogledajte još