Auto škole prete blokadama

Od oko 900 auto škola u Srbiji samo 20 trenutno ima dozvolu za rad, dok ostale čekaju na dobijanje dozvole ili je njihov rad blokiran.

"Mi imamo formiran organizacioni odbor za štrajk i najverovatnije ćemo u narednim danima izvršiti protestnu vožnju i po regionima i u Beogradu", rekao je generalni sekretar PKAŠ Petar Rašeta na konferenciji za novinare u Beogradu.

Prema njegovim rečima, uslovi za dobijanje dozvole za rad koje je školama propisao Zakon o bezbednosti saobraćaja, kao i pravilnici doneti na osnovu tog zakona, su "nerealni i neracionalni" i velika većina auto škola neće moći da ih ispuni.

Zbog nedobijanja novih dozvola za rad oko 900 auto škola zatvoreno je od 26. oktobra, čime je prekinuta obuka oko 50.000 vozača.

Zakonom je propisano da svaka škola mora da ima poligon dugačak 51 a širok sedam metara, koji bi po Rašetinim rečima koštao više od 100.000 evra, kao i prostorije od najmanje 25 kvadratnih metara i 17 vozila u svom vlasništvu.

"MUP insistira na više nerealnih zahteva, od kojih neki predvidjaju da auto škola, koja obavlja obuku u svim kategorijama, mora da ima 17 vozila u vlasništvu, dok istovremeno ima propisanu obavezu da zaposli samo tri radnika u stalni radni odnos"
, rekao je Rašeta.

Zbog nastale situacije kandidati koji su prošli obuku ne mogu da polažu vozački ispit, a oni koji žele da započnu obuku moraju da putuju često i po nekoliko stotina kilometara daleko u neku od auto škola koje trenutno imaju dozvolu za rad, ukoliko u mestu u kojem žive nema škole koja radi, istakao je Rašeta.

Rašeta je kazao da se od auto škola takodje zahteva da predstave dokaz o vlasništvu poligona, i ocenio da država tako pokušava da reši problem neuknjiženih javnih površina.

"Beograd je pun javnih prostora kojih uopšte nema u katastru. Preko auto škola se želi naterati u red lokalna samouprava, a to je dužnost imovinsko-pravne službe MUP-a", rekao je Rašeta.

On je kazao da je od uvodjenja novog Pravilnika o obuci samo 25 auto škola dobilo dozvolu za rad, i ocenio da će za godinu dana, po isteku važenja Pravilnika, ponovo doći do blokade njihovog rada zbog nemogućnosti ispunjavanja uslova.

"PKAŠ priprema tužbe auto škola za nadoknadu štete koju im je država načinila usvajanjem zakona i pravilnika koji nam onemogućavaju rad", rekao je Rašeta i dodao da će auto škole takodje tražiti ocenu ustavnosti Zakona o bezbednosti saobraćaja.

Predsednik organizacionog odbora protesta Milenko Kuljić upozorio je da će se na proleće 2014. godine javiti problem zbog nedostatka licenciranih predavača i ispitivača.

Podršku zahtevima auto škola izrazio je i Samostalni sindikat taksi vozača i autoprevoznika Srbije.

Izvor: B92

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.