Kopiranje odevanja poznatih: skup hobi mladih

Većina od dve hiljade ispitanika uzrasta od 16 do 25 godina odgovorila je da mesečno troši u proseku oko 100 evra na kopiranje stila svojih omiljenih zvezda.

Malo manje od polovine kaže da je ljubomorno na poznate ličnosti koje prati na društvenim mrežama poput Instagrama i Fejsbuka.

Oko 21 odsto ispitanika kaže da im zavidi zato što nije u mogućnosti da uštedi novac za odeću, dok 48 odsto kaže da ih nemogućnost uštede sprečava da napreduju u životu.

Istraživanje je sprovela jedna humanitarna organizacija, koja ima za cilj da ubedi mlade u to da čuvaju odeću, budući da jedna trećina kupljene odeće u Velikoj Britaniji već posle par meseci završi na deponiji što je posledica "brzih trendova".

"Odeća koja prati trendove možda jeste jeftina, ali verujte mi skupo košta okolinu. Želimo da promenimo način na koji mladi posmatraju potrošne trendove“, kaže portparol organizacije vInspired – "Poznate ličnosti samo ohrabruju mlade koji već odrastaju na dijetama i brzim trendovima."

Rezultati studije su pokazali da dečaci najviše kopiraju Dejvida Bekama, Olija Mursa, princa Harija, Kanjea Vesta, a devojčice Šeril Kol, Ritu Oru, Rijanu, Aleksu Čung i Kim Kardašijan.

Izvor: B92

Pogledajte još