Jorgovanka Tabaković: Nisam guvernerka već guverner jer poštujem zakon

Jorgovanka Tabaković je tek druga žena na funkciji guvernera u Srbiji, zbog čega je razumljiivo što je naziv u muškom rodu, pa smo je tom prilikom pitali da li smatra da bi ona, kao žena koja se nalazi na toj poziciji, trebalo da utiče da se to promeni.

"Muški rod ima opšte značenje u funkciji koja je nezavisna od pola, a moć je realna kategorija. Moć se gradi tako što funkciju iskoristiš kao mogućnost da postaneš moćan i uradiš dobre stvari", rekla je Tabaković.

Specijalna savetnica u Ekonomskom institutu i predsednica Ženske Vlade Svetlana Kisić, jedna od učesnica foruma, nadovezala se na govor gospođe Tabaković i primetila je da su u ženskom rodu one funkcije na kojima su žene brojnije. Sa jedne strane imamo guvernera, direktora, sekretara, dok sa druge strane imamo sekretaricu, medicinsku sestru, čistačicu.

"Kad bude bilo više žena guvernera verujem da ćemo tada imati i ženski naziv za tu funkciju. Ipak smatram da bi i sad trebalo da koristimo pravi rod ili neutralna rešenja, na primer da za ženu kažemo kako je "na funkciji guvernera" a ne da je guverner", kaže Svetlana Kisić.

Tabaković je istakla da postoji 200 centralih banaka, a samo 17 žena je na mestu guvernera, dok je Evropska centralna banka i dalje "muški bastion", gde na 23 rukovodeća mesta nema nijedne žene.

"Muškarci vole da im žene služe, a žene poštuju kvalitet, znanje i čoveka. U muškom svetu je sloboda nekih ograničena, a žene su prestale da se bore za svoju slobodu. Dobrovoljno robovanje je najveći usud", rekla je ona i poručila kako bi žene trebalo da se zapitaju koliko poštuju sebe.

Tabaković je napomenula kako u istoriji postoje mnoogi primeri žena sa izuzetnim znanjima i sposobnostima, nad kojima je napravljen najveći zločin, jer su ignorisane i izopštavane.

"Moje drage dame, želim da znamo šta hoćemo od sebe ali i od drugih i da se za to borimo delima i znanjem koje niko ne može da dovede u pitanje", poručila je ona.

Pogledajte još