Škole pune lažnih profesora

Tek kada se posumnja da se neko zaposlio sa lažnom diplomom, utvrđuje se njena validnost. Problem je što su falsifikovane diplome, kao što je bila Ružićeva, toliko uverljivo urađene da u upravi škola to teško mogu da primete.

Veća odgovornost Ministarstva
- Ministarstvo prosvete moralo bi da donese uredbu koja bi nalagala da se proverava verodostojnost svake diplome pre nego što profesori počnu da rade. Sada je trenutak da se preuzmu konkretni koraci. Škole i prosvetni inspektori moraju da spreče zapošljavanje sa lažnim diplomama - kaže Ljubica Srđanov.

U Ministarstvu prosvete i nauke kažu da je od diploma koje stignu na proveru svaka deseta lažna. Te diplome su falsifikovane, ili izdate u nepriznatim institucijama. Zakonom je predviđeno da se diploma proveravaju isključivo po prijavi ustanova i institucija.

- Ružić je došao sa diplomom koja je imala vodeni žig i bila je overena u Gradskoj kući. Nisam posumnjala, a ispostavilo se da je lažni dokument umetnički urađen - kaže Aleksandra Ber Božić, direktorka Medicinske škole “7. april” u Novom Sadu.

Pre nego je na ispitu za profesorsku licencu prevara otkrivena, Ružić je tri godine predavao likovno u Medicinskoj školi. Osim toga, dve godine je držao časove u Osnovnoj školi “Nikola Tesla”, a godinu dana je radio i u privatnoj Medicinskoj školi “Dositej Obradović”.

- Deca kojima je predavao neće ispaštati, jer im nećemo poništavati ocene. Dobro je da nije reč o nekom stručnom predmetu, tada bi bilo mnogo komplikovanije. Tada bi roditelji učenika Ružića mogli da tuže jer te ocene ne bi važile - kaže Ber Božićeva.

U Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje upozoravaju da ovaj slučaj otvara pitanje koliko profesora ima lažne diplome?

- U školama rade diplomirani profesori, masteri, doktori nauka, pa se pitamo da li još neko nema validnu diplomu - kaže Ljubica Srđanov, pomoćnica pokrajinskog sekretara za obrazovanje.

Inspektori tog sekretarijata su nadležni za proveru diploma stečenih u osnovnim i srednjim školama. Za proveru fakultetskih diploma nadležni su inspektori Pokrajinskog sekretarijata za nauku. Problem je, smatra Srđanova, u tome što te diplome niko ne proverava.

Izvor: Blic

Pogledajte još