NSA prati pet milijardi telefona u svetu

NSA "prikupljajući podatke sa svetskih mreža mobilne telefonije nenamerno prikuplja i podatke o lokaciji najmanje nekoliko stotina miliona mobilnih telefona u svetu", prenela je agencija AP. To znači da NSA može pomoću programa "Ko-traveler" da prati kretanje gotovo bilo kojeg mobilnog telefona bilo gde u svetu i da izradi mape odnosa između korisnika na osnovu toga gde se kreću njihovi telefoni, objavio je sinoć "Vašington post".

List navodi da se izveštaj zasniva na podacima koje im je dostavio Snouden, ali se u tekstu citiraju i anonimni zvaničnici NSA, koji su dali neka objašnjenja o funkcionisanju programa, a naveli su i da izjave daju uz odobrenje agencije. Budući da mobilni telefon otkriva svoju lokaciju čak i kad se preko njega ne razgovara niti se šalju poruke, analitičari NSA mogu da pomoću matematičkih tehnika pregledavaju podatke o lokacijama i prate kretanje određenog osumnjičenog, navodi se u izveštaju.

Velika većina korisnika mobilnih telefona nije interesantna za NSA, ali ta agencija prikuplja ogromnu količinu podataka o njihovim lokacijama kako bi mogla da prati kretanje "meta obaveštajnih službi" i ljudi za koje se pretpostavlja da su saradnici tih osoba, istakao je "Vašington post".

Izvor: Blic

Pogledajte još