Srbija - država sa najsiromašnijom vojnom kasom u Evropi

Najveća stavka u vojnoj kasi i sledeće godine biće plate, doprinosi i druga primanja za više od 30.000 zaposlenih vojnika i civila, za šta će biti odvojeno čak 27 milijardi dinara. Sistem odbrane će, prema predlogu budžeta za sledeću godinu, za nabavku naoružanja i vojne opreme potrošiti tek 1,5 milijardi, dok je za održavanje vojnih objekata namenjeno 8,9 miliona dinara. Ovo su, inače, jedina dva velika vojna projekta predviđena budžetom.

Da Vojska Srbije radi na planu opremanja za sledeću godinu, ali i da će spisak stavki verovatno biti skraćen, potvrđuje i general-major Dušan Stojanović, načelnik Uprave za planiranje i razvoj Generalštaba.

MIGOVI“ ČEKAJU KREDIT
AVIONI „MiG 29M2“, čija je kupovina načelno dogovorena sa Ruskom Federacijom, neće biti plaćeni sredstvima iz budžeta, već u posebnom paketu. Za realizaciju ovog posla čeka se da Rusi odobre poseban robni kredit kojim bi Srbija u budućnosti otplaćivala letilice. U istom aranžmanu, prema ranijim najavama, mogla bi da bude i raketna tehnika za odbranu od napada iz vazduha.

"Srednjoročni plan opremanja, kao i plan za 2014. godinu, biće restriktivan", objašnjava general Stojanović. "Sredstva koja ćemo da dobijemo obezbediće realizaciju nabavki određenih vrsta naoružanja i vojne opreme, ali ne u meri u kojoj je potrebna Vojsci Srbije da bi se obezbedio nivo sposobnosti za izvršavanje njenih misija i zadataka".

Stojanović naglašava da će među osnovnim zadacima biti održavanje nivoa operativnih sposobnosti u okviru raspoloživih sredstava.

Prema guberu poslatom iz Vlade Srbije, vojska će moći da se širi na nabavku tegljača i poluprikolica, računarske i medicinske opreme za VMA, a izmiriće i dugove nastale kupovinom radio-uređaja, municije od 125 milimetara i za nabavku opreme ugrađene u modernizovane avione i helikoptere. Prioritet za opremanje u narednom periodu imaće Specijalna brigada, koja bi sledeće godine trebalo da se podiči novim padobranima, ronilačkom opremom i savremenim naoružanjem.

Opredeljenje Vojske Srbije jeste da se novac, koji je na raspolaganju, uloži ne za kupovinu, već za modernizaciju onih borbenih sredstava koja vreme još nije pregazilo. To se pre svega odnosi na deo raketnih sredstava za PVO i radare, oruđa artiljerijske podrške i oklopne jedinice. Novi život trebalo bi da uskoro bude udahnut i avionima „supergaleb G4“, koji će postati osnovna karika u lancu obuke pilota.

Izvor: Novosti

Pogledajte još