Sedam poražavajućih primera polne diskriminacije

Pogledajte sedam primera ove vrste diskriminacije, pa procenite sami...

1. Žene rade po dva i po sata duže a manje su plaćene
Gotovo 30 odsto žena veruje da su doživele razne oblike diskriminacije na poslu, a o podatku iz nedavne studije Organizacije za evropsku saradnju i razvoj da jedna dama u radu provede u proseku dva i po sata duže od muškarca, bolje i da ne govorimo.

2. Žene gotovo nikada ne traže povišicu
Oko 53 odsto žena priznalo je da nikada nisu zatražile veću platu, ali to je izjavilo i 48 odsto muškaraca. Ipak, muškarci već prilikom potpisivanja ugovora dogovore bolju platu.

3. Žene imaju osećaj da su pod većim nadzorom
Čak dve trećine dama izjavljuje da ih na radnom mestu nadziru češće i strožije nego muškarce, a s time su se složili i muški ispitanici.

4. Mnogi još uvek veruju da žene nisu dovoljno snažne za vodeća mesta
Alarmantan je podatak da u to veruju i same žene – njih 34 odsto.

5. Više od 30 procenata žena veruje da bi bile bolje plaćene kada bi bile muškarci

Njihova verovanja podupiru i statistike koje pokazuju da su i u najrazvijenijim zemljama muškarci još uvek bolje plaćeni od žena.

6. Žene se ne boje glasno da govore na sastancima
...i zauzimaju se za svoje ideje. Tako je barem izjavila polovina ispitanica koje kažu da neprestano iznose ideje na javnim sastancima.

7. Žene se i dalje doživljavaju kao ranjivije
Stari polni stereotipi još su uvek vidljivi na radnim mestima. Zaposlene žene i dalje se opisuju kao saosećajne, pristojne i strpljive. Muškarci se pak opisuju kao lenji i agresivni.

Izvor: 24 sata , Foto: Morguefile

Pogledajte još