Kako da šefu kažete "ne", bez da to zapravo izgovorite

A kad se pritom još radi i o poslovnim situacijama, nemogućnost odbijanja zahteva koji su nam postavljeni može da predstavlja veliki problem. Mnogi od nas imaju velikih problema upravo zato što svojim šefovima ne znaju reći "ne" čak i kad znaju da nema šanse da određeni zadatak ispune, a Mashable je sad odlučio da pomogne upravo toj vrsti ljudi uz par jednostavnih saveta.

Naravno, tajna leži u malo diplomatije: da uspete da iznesete svoju ideju bez da u stvari upotrebite reč "ne".

Situacija: Stvarno nemate vremena

Umesto: Nema šanse da to stignem

Pokušajte s: Da li biste mogli da napravite popis prioriteta među mojim projektima?

Dakle, umesto da u ovakvim situacijama delujete lenjo, sporo ili neambiciozno, pokušajte šefu da izložite sve na čemu trenutno radite i da ga potom zamolite da vam pomogne da odaberete šta je više, a šta manje bitno ili hitno u tom trenutku.

Situacija: Ne slažete se s predstavljenom strategijom

Umesto: Mislim da to neće upaliti

Pokušajte s: Mogu li da predložim drugu ideju?

Ako mislite da neki od predloga koji su vam izloženi neće funkcionisati, ništa dobro nećete postići ako nemate alternativu. S druge strane, ako pokušate s predlaganjem nečeg drugog mogu da se dogode dve stvari (i obe su dobre): šef će vam dozvoliti da izložite svoju varijantu što znači da ste od starta u dobroj poziciji ili vam neće dozvoliti da izložite svoju ideju, ali tako ćete barem znati da je sto posto siguran u svoj predlog i način izvođenja pa delimično i sa sebe skidate teret odgovornosti. Ipak, ako vam to nije dovoljno da biste se bolje osećali onda pokušajte s dodatnim pitanjem u stilu: Ok, možda nije vreme za nove ideje, ali kod ovoga me muči to što...

Situacija: Jednostavno ne želite

Umesto: Uh, ne

Pokušajte s: Naravno

U onim trenucima kad se od vas traži nešto, a vi jednostavno u glavi imate misao: "Zašto to ne bi uradio neko drugi?", najbolje da je suzbijete. Da, to je trenutak u kom ne treba reći "ne" jer, ako nestanete svaki put kad se od vas traži da uradite nešto ekstra ili nešto što nije konkretno vaš posao (npr. odete po jutarnju kafu za sve iz kancelarije), velika je verovatnoća da niste baš dragi svojim kolegama, a to će se, pre ili kasnije, odraziti i na vaš posao. Naravno, uvek možete reći "ne" ako vas taj zadatak direktno ometa u poslu ili ako se od vas prečesto tako nešto traži. U tom slučaju pokušajte da podsetite šefa koliko ste često obavljali takve zadatke i da mu objasnite na koji način možete bolje da iskoristite svoje vreme.

Izvor: Index.hr

Pogledajte još