Grickanje noktiju opasno po zdravlje

Kada deca grickaju nokte očekuje se da će s vremenom moći da se oslobode ove navike. Međutim, odraslima je to teško, a nemačko istraživanje pokazalo je da 15 odsto ima ovu naviku. Stručnjaci smatraju da je u pitanju ozbiljan psihički problem, koji može da se prevaziđe uz pomoć lekara.

Prema statistici, gotovo polovina dece i mladih od deset i 18 godina povremeno gricka nokte, to svakodnevno radi trećina dece i 45 procenata tinejdžera, a većina osoba do 30. godine prestaje. Međutim, nokti često ostaju deformisani. Psiholozi savetuju osobama sa ovim problemom da obrate pažnju na to u kojim situacijama imaju potrebu za grickanjem. Ako je uzrok trenutni stres, primenite tehnike opuštanja, više spavajte, vežbajte... Ako, dok grickate nokte i zanoktice, osećate teskobu i napetost, vaš problem je složeniji, ali je u svakom slučaju važno da uradite sve da biste se oslobodili napetosti.

Pronađite podršku među najbližima, zamolite drage ljude da vas opomenu kada nesvesno počnete sa grickanjem. Koristite sredstva za jačanje noktiju, kao i losione, lakove i specijalne masti gorkog ukusa i jakog mirisa. Postoje sredstva koja omogućavaju da se nokti i koža oko zanoktica brže oporavi, pa ih redovno koristite.

Ženske osobe problem rešavaju lakom u omiljenoj boji, nakon mazanja ne žele da kvare izgled nokta. Kada ste nervozni, tužni ili imate problem, angažujte ruke da bi bile dalje od usta. Možete i da nabavite malu lopticu i stežete je, što će pomoći da se oslobodite napetosti.

Izvor: Večernje Novosti

Pogledajte još