Čudo prirode: Broj beloglavih orlova u Srbiji uvećao se 13 puta

Prebrojavanje je deo akcionog plana za zaštitu orlova na Balkanu koji realizuje i Zavod za zaštitu prirode. Brojke su objavljene u izveštaju ornitologa i čuvara Specijalnog rezervata prirode "Uvac" koji su prerojali i orlove u kanjonima Mileševke i Trešnjice.

"Broj orlova se u Srbiji u odnosu na prošlu godinu povećao za 48, a ove godine je izbrojano najviše orlova lešinara do sada", rekao je novinarima stručni saradnik u Zavodu za zaštitu prirode Bratislav Grubač.

U kanjonu Mileševke izbrojano je 55, a u kanjonu Trešnjice 45 tih ptica. U tri kolonije je bilo oko 140 parova koji se gnezde i 98 mladunaca. Ti orlovi, beloglavi supovi, lešinari, čistači su prirode. Pre samo dvadesetak godina bili su na ivici izumiranja u Srbiji jer ih je 1993. godine registrovano tek 14 parova.

U okviru akcionog plana za zaštitu orlova na Balkanu, popis beloglavih supova je obavlkjen i u okolnim zemljama. Najbrojnije su kolonije na Kvarnerskim ostrvima u Hrvatskoj, u bugarskim Rodopima i na Tikveškom jezeru i u Demir Kapiji u Makedoniji.

Izvor: Blic

Pogledajte još