Problemi stvarnog sveta protiv problema prvog sveta (VIDEO)

Nova kampanja humanitarne organizacije Voda je život iskoristila je originalnu ideju: deca i odrasli sa Haitija, koji oskudevaju u svemu, a pre svega u čistoj i zdravoj vodi za piće, snimljeni su kako, u svom uobičjenom okruženju, naglas čitaju poruke koje su na Tviteru pod popularnim haštegom #FirstWorldProblems (problemi prvog sveta) postavili građani bogatih i razvijenih zemalja, žaleći se na ono što ih tišti.

U videu, koji traje jedan minut i nazvan je Himna prvog sveta, mogu se recimo, videti žena pred kućom u nekoj seoskoj zabiti koja tvrdi: “mrzim kad mi komšija sakrije vaj-faj”, dečak koji pred majušnom i naherenom udžericom izgovara: “mrzim kad mi je kuća previše velika, pa mi trebaju dva bežična rutera”, ili devojčica čije drugarice peru več na potoku, koja izgovara: “mrzim kad mi veš predugo ostane u mašini, pa počne da zaudara”.

Na kraju ide poruka: “Problemi prvog sveta nisu pravi problemi. Dajte donaciju da biste obezbedili čistu vodu onima kojima je potrebna”.

Prema UNICEFU, nedostatak bezbedne vode za piće i kanalizacije predstavlja najveći pojedinačni uzrok oboljevanja u svetu, a najviše su ugroženi deca i stariji.

Organizacija Voda za život trenutno vodi specijalni program “Slamka”, koji obezbeđuje portabl filter-prečišćavače vode, koji koštaju 10 dolara a mogu da se koriste na bilo kom izvoru vode i da godinu dana obezbeđuju bezbednu vodu za piće.
"Mrzim kad pišem če služavki, a zaboravim joj prezime"

Iventivni video “Himna prvog sveta” na Haitiju je snimila Filmska ekipa agencije DDB NY, a svaki od “problema”, koje tamošnji stanovnici čitaju uz kratak sopstveni komentar.

Izvor: Blic

Pogledajte još