Zrenjanin rekorder po broju JP

Sa ovom ocenom su se složili i SRS i LSV.

DS je u saopštenju istakla da donošenje odluka o osnivanju novih javnih preduzeća - Putevi Zrenjanin, Direkcija za poljoprivredu i Infostan, bez prethodne studije opravdanosti "jasno ukazuje da sadašnja vlast nema ni jasan plan niti viziju kuda ovaj grad treba da ide".

Kako su naveli, usled neuspeha u privlačenju stranih investicija i "sramote protkane lokalnim aferama koje svakodnevno potresaju grad Zrenjanin, gradska vlast je morala da pribegne ovakvom rešenju kako bi udomila svoje podobne partijske kadrove".

Zbog formiranja novih javnih preduzeća oglasio se i šef odborničke grupe SRS Saša Santovac, ukazujući da se vlast odlučila na taj korak kako bi "namirila stranačke poslušnike". On je podsetio da je nedavno osnovano i javno preduzeće Rezervati prirode Zrenjanin.

SRS je navela da poslove iz nadležnosti Infostana i Puteva Zrenjanin trenutno obavlja Direkcija za izgradnju i uredjenje grada, da je nadležnost buduće Direkcije za poljoprivredue potpuno ista kao i Poljoprivredne stručne službe.

"Potpuno je jasno da su ova preduzeća nepotrebna i da bi služila isključivo za zapošljavanje stranačkih istomišljenika na račun gradjana grada Zrenjanina", naveli su radikali i dodali da to potvrdjuje i plan rada Rezervata prirode za 2014. godinu.

Radikali su naveli da u tom planu piše da preduzeće još nema aktivnosti, ali da je "za jednog zaposlenog i članove nadzornog odbora potrebno izdvojiti čak sedam miliona dinara.

Iz LSV juče su ukazali da lokalna vlast namerava da se ogluši o nedavnu odluku o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru i da je, pored formiranja novih javnih preduzeća, za godinu i po u zrenjaninskoj administraciji zaposleno više od 250 ljudi.

Sednica Gradskog veća na kojoj su i tačke dnevnog reda koje se tiču formiranja tri javna preduzeća u gradu bila je zakazana za juče, ali je, kako je saopšteno, održan samo radni sastanak i sednica zbog obimnosti dnevnog reda je odložena.

U obrazloženju predloga odluka o osnivanju javnih preduzeća Gradsko veće navelo je da su takve inicijative društveno ekonomski opravdane i da će one imati pozitivan uticaj na privredu, komunalne usluge i zadovoljenje potreba korisnika usluga.

Izvor: b92

Pogledajte još