Svaki deseti srednjoškolac pita roditelje za izbor fakulteta

Gotovo 80 odsto od oko 1.300 ispitanika u anketi "Koliko vam je bitno mišljenje roditelja prilikom izbora studija?" navelo je da će odluku doneti sami, ali da su im preporuka i savet roditelja veoma značajni.

Odluku o izboru studija bez konsultacija sa roditeljima doneće jedna desetina anketiranih, a svega dva odsto ispitanika kaže da im je od mišljenja roditelja važniji savet prijatelja, saopštio je sajt.

I pored činjenice što su za mlade prilikom odlučivanja najvažniji faktori interesovanje za određenu oblast i mogućnost pronalaska posla, svaki deseti ispitanik navodi da je odluku doneo u skladu sa očekivanjima porodice.

U saopštenju se podseća da neki roditelji, u želji da pruže najbolju moguću podršku i savet, često prave greške i u prvi plan stavljaju samo sopstvena iskustva i lične ambicije.

Drugu krajnost, kako se navodi, predstavljaju roditelji koji ni na koji način ne žele da snose odgovornost za odluku svog deteta, pa se povlače i ostavljaju budućeg brucoša da se snalazi kako zna i ume.

Izvor: 24sata/ foto: Beta: Nenad Petrović

Pogledajte još