Sve više Nišlija "seli" slave u kafane

Niška porodica Stanković slavi sa više od 50 gostiju i uz bend koji ih uveseljava do jutra. U doba komunizma, kako kažu, nisu slavili i počeli su pre nekih 20 godina. Ovaj dan vide kao priliku da okupe prijatelje koji žive širom cele Srbije.

"Dan pred slavu organizujemo veliku žurku na kojoj se svi odlično provedu. Nismo u prilici da često viđamo prijatelje, pa to uvek bude odličan povod da se okupimo. Sam dan slave obelažavamo u miru i u najužem krugu porodice" kaže gospođa Stanković.

Za ovakve prilike neretko se angažuju i muzičari. Gitarista niškog benda “Nije svejedno” Dragan Milanović kaže da je on sam jednom svirao na ovakvom veselju, ali i da njegove kolege povremeno imaju takve angažmane.

"Ne dešava se to naročito često, ali ima i toga. Kolege su svirale na ovakvim proslavama i dešavalo se da obeležavanje krsne slave tada liči na svadbu, a da se gosti napiju" kaže Dragan.

U Eparhiji niškoj ne smatraju da je ovo najsrećnije rešenje za slavljenje sveca. Sekretar vladike niškog Jovana, sveštenik Nenad Mikić kaže da razume potrebu da se proslavi sa većim bojem prijatelja i rodbine, ali da nikako ne treba ići u krajnost.

"Ne treba preterivati u smislu opijanja i veselja. Lepše je da se toga dana pomogne nekoj siromašnoj porodici nego da se novac potroši u kafani i na jedan neprimeran način proslavi krsna slava" kaže sveštenik.

Sveštenik Mikić podseća da je su najvažnija obeležja slave kod pravoslavaca ikona, sveća, kolać, žito i crno vino.

"Ovo je potrebno ne zato što ima magijsku moć, već ima svoj smisao i zna se zbog čega" dodaje sveštenik.

Mikić dodaje da se gledajući ikonu vernici prisećaju života sveca i njegovih dela, kao i da mu se mole, plamen sveće je simbol čistote, nad žitom se čita molitva u spomen otaca od kojih je primljena slava, okrugli kolač simbol je večnosti i savršenstva jer nema početka i kraja, dok je vino simbol Hristove krvi.

Izvor: juznevesti.com

Pogledajte još