Podsvesno "pumpanje" testosterona

LISABON - Muškarac koji po svaku cenu želi da postane otac u toku seksualnog čina s partnerkom podsvesno podiže nivo testosterona i tako povećava izglede da svoju nameru i ostvari, otkrili su naučnici u Portugalu.

Upoređujući nivo testosterona u nekoliko desetina muškaraca u periodu od 90 dana njihove seksualne aktivnosti, ustanovili su da oni koji imaju jaku želju da postanu očevi "proizvode" više testosterona "u pravom trenutku" i više nego što im je potrebno za "uobičajenu seksualnu aktivnost".

"Svaki muškarac, individualno, u različito vreme i pod različitim okolnostima dostiže vrhunac lučenja testosterona. Ali u periodu kad podsvesno iskazuje želju da postane otac, najviši nivo lučenja hormona koincidira sa pojačanom seksualnom aktivnošću", kaže se u studiji objavljenoj u britanskom časopisu Nju sajentist.

Studija je, zapravo, rezultat istraživanja dr Katarine Hiršenhauzer i nekolicine kolega obavljenih u Institutu za primenjenu psihologiju u Lisabonu i ukazuje da muškarci mogu da utiču na nivo lučenja hormona testosteron.

"Muškarci mogu da kontrolišu 'proizvodnju' hormona i uzvrate na želju partnerke za oplođenje - samo ako to i sami žele", izjavila je dr Hiršenhauzer.

Doktor Džim Pfaus sa univerziteta Konkordija u Montrealu, Kanada, otkrio je da dostizanje najvišeg nivoa u lučenju testosterona pojačava želju da se postane otac, jer u organizmu uspostavlja čitav lanac reakcija koje kao rezultat imaju proizvodnju veće količine sperme, pa time povećavaju izglede da žena zatrudni. 

(FoNet) 
22. jul 2009.

Pogledajte još