Niko ne štiti prava pacijenata u Beogradu?

.Najveći problem primene Zakona o zaštiti prava pacijenata je njegova neadekvatna primena, rečeno je danas na debati “Zaštita prava pacijenata - zakon bez primene?” koju je sa Balkanskom istraživačkom mrežom (BIRN Srbija) organizovalo Udruženje građana Srbija u pokretu.

- Prema istraživanju koje smo sproveli u prethodnom periodu na reprezentativnom slučajnom uzorku od 17 opština, čak 47 odsto nije formiralo Savet za zdravstvo, a 11 odsto nije odredilo Savetnika. Nepostojanje Saveta ili Savetnika onemogućava adekvatnu zaštitu prava pacijenata na terenu. Pored toga dobijanje informacija od lokalnih samouprava je često otežano i uz mnogo natezanja - istakao je dr Predrag Stojičić iz UG “Srbija u pokretu”.

On je naglasio da se, ipak ne može se prebaciti krivica samo na lokalne samouprave jer pored poludnevne obuke za Savetnike (koja je u svakom slučaju nedovoljna), Ministarstvo zdravlja nije pružilo nikakvu finansijsku niti drugu podršku lokalnim samoupravama.

- Najžalostnije je u Beogradu, a zahvaljujući celokupnoj situaciji u glavnom gradu, Sekretarijat za zdravstvo još uvek nije odredio Savet za zdravstvo, niti su po opštinama određeni savetnici, pa je gotovo dva miliona ljudi ostavljeno bez adekvatne zaštite prava - kaže dr Stojičić.

Istraživanje na slučajnom uzorku započeto je petog decembra, a pokazalo je da svega 42 od 105 opština, ima savetnike za prava pacijenata, kao i formirane savete.

Predstavnica Ministarstva zdravlja dr Ivana Rodić istakla je da je za 300 učesnika iz 158 lokalnih samouprava u novembru bilo organizovano 11 dvodnevnih seminara, u okviru priprema za primenu Zakona o pravima pacijenata koje su počele i pre 30. maja, kada je taj Propis stupio na snagu.

- Kao jedan od edukatora, već sam imala pozive savetnika iz opština i gradova koji su tražili pomoć - rekla je dr Rodić.

Načelnica Uprave zdravstvene zaštite grada Kragujevca Marija Đorđević, najavljena je kao predstavnica lokalne samouprave koja je primer dobre prakse, a izjavila je da su na vreme formirali Savet za prava pacijenata i već primili prve prigovore.

Predstavnik BIRN Srbije Slobodan Geogijev rekao je da je debata, koju su organizovali u saradnji sa NVO “Srbija u pokretu”, deo monitoring projekta “Mera Vlade”.

BIRN u okviru ovog projekta od 2012. prati javne politike u oblasti ekonomije, borbe protiv korupcije, zdravstva i prosvete, a sa ciljem iniciranja veće političke odgovornosti, transparentnosti i efikasnosti u sprovođenju reformi.

Izvor: Blic

Pogledajte još