SRAMOTA: Vozači GSP odbijaju da voze osobe sa invaliditetom

"Kada čekam gradski autobus, ne znam hoće li to biti pet minuta ili dva sata. Desi se da vidim da se izvrte svi autobusi na liniji i tada moram da se vratim kući. A i kad odem do grada, ne znam da li ću moći da se vratim, pa obično ne idem daleko" kaže Siniša, koji je počeo da koristi gradski prevoz prateći kampanju u kojoj su novi autobusi predstavljeni kao dostupni i korisnicima kolica.

Mnogi vozači mu objašnjavaju da nisu prošli obuku za otvaranje rampe, da ne žele ili ne umeju da je otvore. Neke rampe su zašrafljene ili zakucane ekserom, pa zaista ne mogu da se otvore.

"Zbog tih problema počeo sam da se vozim sa suprugom. Nosimo sa sobom jedan veliki šrafciger kojim sami podižemo rampu. I tu se vozači malo bune, ali smo savladali tehniku. Tako je bilo dok mi jednom vozač nije rekao:

„Drugi put da se voziš taksijem, a ne da ja ovde moram s tobom da se maltretiram”. Kada sam mu odgovorio da po zakonu imam pravo da se vozim autobusom, pred mojom osmogodišnjom ćerkom i suprugom počeo je da psuje"  priča Siniša.

Siniša dodaje da se jedino tramvajem vozio bez problema, jer tu postoje elektronske rampe koje mogu da se otvore na nekim stanicama.

Pored svega toga, spisak stanica na kojima funkcionišu rampe, a koji su u Savezu za cerebralnu i dečju paralizu Srbije dobili od nadležnih, ne poklapa se sa onim koji imaju vozači gradskog prevoza.

"Samo u 30 novih tramvaja su automatske rampe za ulazak osoba sa specijalnim potrebama.

U ostalim vozilima su mehaničke rampe koje mora vozač da spusti uz pomoć specijalnog ključa. On najpre mora da ugasi motor, ukoči i stavi klocne pod točkove, zatim spusti rampu, ponovo podigne rampu i pokrene vozilo.

Najveći problem su neadekvatna stajališta i nemogućnost da se priđe stajalištima i spuste rampe. Zimi je, takođe, problem zbog neočišćenog snega ili velikih nanosa. Vozači imaju obavezu da spuste rampu kada je to potrebno" - objašnjava Slavica Stevanović iz GSP-a.

Izvor: Kurir

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.