Vujanić o nesreći kod Šimanovaca: Postoje dva načina da povećamo bezbednost

Milan Vujanić nema dilemu da je brzina u kombinaciji sa smanjenom vidljivošću uzrok nesreće. Profesor, međutim, poručuje da mora trenutno da se reaguje jer nema vremena za gubljenje, što uostalom i pokazuje današnji lančani sudar kod Šimanovaca u kojem su dve osobe izgubile život dok je desetine teže ili lakše povređeno.

"Imamo dve opcije. Prva je da pravimo nove puteve, za šta je potrebno dosta vremena. Druga opcija, koja je realnija zbog nedostatka sredstava, jeste ta da uložimo u signalizaciju na postojećoj putnoj infrastrukturi. Naime, sada imamo auto-puteve gde se mogu razviti velike brzine, ali nemamo dovoljno razvijenu signalizaciju, koju morao da doradimo do nivoa evropske bezbednosti. 'Putevi Srbije' moraju da postave pulsirajuće znakove i lampice koji će u slučaju klizavog kolovoza o tome obaveštavati vozače. U svetu takođe postoje uređaji koji detektuju sudar ili mesto opasnosti i o tome mogu da se obaveste vozači putem signalizacije"
, objašnjava profesor i dodaje da ni evropske zemlje, uprkos tehnici nisu imune na teške sudare.

On naglašava da mediji svojim izveštavanjem koriste bezbednosti. Ipak, mnogim vozačima, nažalost, izveštaji ne pomažu da se osveste.

"Našim vozačima izgleda nije pruženo dobro obrazovanje tokom obuke i manje prate štampu. U svakom slučaju, prilikom magle treba upaliti sva četiri pokazivača pravca kako bi vozilo uočili ostali učesnici u saobraćaju", ukazuje profesor.

Izvor: Kurir
Foto: Youtube - printskrin

Pogledajte još