Ekonomska virulentna mina

LONDON, 23. jul 2009. (FoNet) - Širenje i moguće posledice svinjskog odnosno novog gripa nezaobilazna su tema u svim vodećim britanskim listovima, koji iznose katastrofične procene nekih istraživanja i predviđanja da bi trećina Britanaca mogla da oboli.

Gardijan se upušta u procenu mogućeg broja obolelih u zemlji i u one kojima preti najveća opasnost od svinjskog gripa ubraja milone učenika, medicinskog osoblja i obolelih od raka kao i desetine i stotine hiljada trudnica, nastavnika, obolelih od SIDA, prekomerno gojaznih i bubrženih bolesnika na dijalizi, preneo je BBC.

Sve u svemu, upozorava list, jedan ili više talasa pandemije mogli bi da inficiraju nešto više od dvadeset miliona Britanaca ili skoro trećinu stanovništva zemlje.

U Škotskoj bi, pak, piše isti list navodeći procenu jedne još lane sačinjene studije, bolest tokom svega par nedelja mogla da, u slučaju izuzetno velike epidemije, odnese nešto više 63 hiljade života što bi zahtevalo danonoćan rad mrtvačnica, groblja i krematorijuma, piše Gardijan.

Pomenuto istraživanje predviđa i da bi u takvim okolnostima vlasti možda morale da rekviriraju stare magacine, opštinske zgrade, kamione hladnjače i specijalne pokretne mrtvačnice u koje bi se, privremeno, smeštala tela preminulih, navodi Gardijan.

(old_image)Fajnenešel Tajms se osvrće na sve izraženija strahovanja od ekonomskih posledica koje bi Britanija mogla da pretrpi zbog ove bolesti.

U ovom trenutku, piše list, broj ljudi koji su u Britaniji zbog kašlja, groznice ili gripa, na bolovanju je trostruko veći od uobičajenog za ovo doba godine, što podgreva strahovanja da firme ne bi bile u stanju da se nose sa pandemijom svinjskog gripa velikih razmera.

Pojedine kompanije su već preduzele mere nastojeći da spreče širenje virusa među zaposlenima. Neke od njih radnicima obezbeđuju lek tamiflu, druge dodatna sredstva za pranje ruku i ličnu higijenu a jedan veliki lanac samoposluga uveliko skladišti zaštitne maske za prodavce i drugo osoblje.

Stručnjaci i pored toga upozoravaju da većina britanskih firmi nije spremna za izbijanje velike epidemije kada bi, procenjuje se, možda i svaki peti zaposleni u zemlji mogao da odsustvuje sa posla.

Firma koja je očito spremna za ovu krizu je, po Indipendentu, najveća britanska farmaceutska kompanija Glakso Smit Klajn.

Ona bi, tvrdi list, do kraja godine mogla da od prodaje vakcine za svinjski grip zaradi i više od milijardu evra.

(old_image)Kompanija će, piše Indipendent,  zapadnim zemljama vakcinu prodavati po ceni od nepunih sedam evra po komadu, a prve isporuke bi u Britaniju trebalo da stignu tokom septembra.

Generalni direktor komapnije je, navodi londonski list, odbio da se izvini zbog naglog skoka profita tvrdeći da je firma, tokom nekoliko poslednjih godina, investirala više od milijardu i sedamsto miliona evra u razvoj vakcine protiv ove bolesti.

Ova kompanija, prema pisanju Indipendenta, trenutno pregovara sa preko pedeset država, a već je ugovorila proizvodnju 195 miliona doaza vakcine protiv virusa H1N1.

Pogledajte još