U Kruševcu strahuju od otkaza u još pet preduzeća

Foto: Wikipedia

Direktor kruševačke filijale NSZ, Predrag Marković kazao je da pravi udar, odnosno porast broja nezaposlenih predstoji kada budu sprovedeni socijalni programi u pet preduzeća u Rasinskom okrugu, iz kojih će ukupno otići oko 1.600 ljudi.

Podaci kruševačke filijale NSZ pokazuju da će na taj način iz četiri kruševačke fabrike otići oko 950 ljudi, dok se za odlazak iz "Prve Petoletke" prijavilo oko 650 radnika.

"To znači da će mere naše službe u narednoj godini prvenstveno morati da budu usmerene na podsticanje zapošljavanja starijih od 45, odnosno od 50 godna. Prijaviće nam se na evidenciju oni koji su iskoristili socijalni program, odnosno imaju dosta godna radnog staža, a samim tim i godina starosti", objasnio je Marković.

Prema podacima NSZ nezaposleni starosti izmedju 45 i 55 godina čine petinu ukupnog broja nezaposlenih u Rasinskom okrugu. O padu privredne aktivnosti govori i podatak da je u proteklih godinu dana u Kruševcu sklopljeno za 17 odsto manje ugovora o radu, dok je taj broj u Okrugu manji za 22 odsto.

Poslodavci su prijavili i manje potrebe za zapošljavanjem u ovoj u odnosu na prethodnu godinu, konkretno u Kruševcu umesto prošlogodišnjih 738, sada su naveli da im je potrebno 633 novih radnika, dok je u Okrugu broj smanjen sa 1.562 na 926.

Podaci NSZ pokazuju da je u Rasinskom okrugu na kraju novembra bilo
28.251 nezaposlenih, što je za 703 više nego u istom periodu prošle godine, dok ih je u Kruševcu bilo 16.119, odnosno za 363 više nego pre godinu dana.


Blic

Pogledajte još